Софийският зоопарк започна подготовка за зимния пероиод. Още през октомври

...
Софийският зоопарк започна подготовка за зимния пероиод. Още през октомври
Коментари Харесай

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния сезон

Софийският зоопарк стартира подготовка за зимния пероиод. Още през октомври поетапно стартира инспекцията на всички отоплителни системи и подготовката на вътрешните пространства за животните, оповестяват от зоологическата градина.

В "Мечкарника ", където сега живеят седем мечки - три кафяви, една бърнеста, две черни американски и една хималайска - гледачите им последователно понижават техните дажби от храна и слагат плява във бърлогите им. Очаква се през декември мечките към този момент да са се унесли в зимен сън. Изключение прави единствено бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, тъй като е топлолюбив тип - намира се на Индийския полуостров. За него са готови две по-широки вътрешни пространства с подобаваща "мебелировка " и отопление.

В зала "Гиганти ", където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман и хипопотамът джудже Емилио, също тече подготовка. Вътрешната "спалня " на Артайда е заредена с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически тип, има легло от плява и специфичен басейн с топла вода. Гигантите ще излизат във външните си пространства единствено когато времето е по-меко и топло през идните зимни месеци, осведомят от зоопарка.

В бранш "Птици " през зимата се поставят специфични грижи за екзотичните и тропически типове, чието развъждане изисква по-висока температура и мокрота на въздуха.

Папагалите тукани и птиците носорози ще прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици - африкански щраус, нанду и ему също имат необятни вътрешни пространства с постелка от сено и плява, както и отопление. Някои мигриращи хищни птици като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във "Фазанерията ".

В езерото за водоплаващи птици са сложени "оранжерии ", където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специфична помпа в единия завършек на езерото обезпечава водна циркулация и по този начин да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При "Приматите ", които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните пространства е обезпечен дървесен мулч и плява, както и в допълнение отопление.

За огромните котки също се поставят специфични грижи - за тигрите, леопардите и ягуарите са построени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които основават "топли зони " в обичаните за отмора места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В "Тераруима " на зоопарка има построени специфични отоплителни системи и непрекъснато се следи каква е температурата и влажността на въздуха.

При множеството животни като се изключи мечките и влечугите дажбите от храна през зимния интервал се усилват заради огромния енергиен разход, оферират им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Има и животни в зоопарка, за които студените зимни месеци са удобни, тъй като са от северните ширини и имат съоръжения за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналият снежен леопард. Други като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре, означават от зоологическата градина.

Тя към този момент работи със зимно работно време - от 8.30 до 16.30 ч., без почивен ден. Поради епидемиологичната конюнктура залите "Големи котки, терариум и аквариум ", "Гиганти " и зали "Примати " 1 и 3 са затворени за гости. Отворена за гости е единствено зала "Примати " 2.

Носенето на маски е наложително на територията на целия зоопарк.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР