Софийският зоопарк днес отпразнува рождения ден на най-голямото си животно.

...
Софийският зоопарк днес отпразнува рождения ден на най-голямото си животно.
Коментари Харесай

Артайда получи пищна торта за 57-я си рожден ден

Софийският зоопарк през днешния ден отпразнува рождения ден на най-голямото си животно. Индийската слоница Артайда навършва цели 57 години, а във връзка празника й, за нея е приготвена специфична торта. Тя е единственият слон на територията на цялата страна. Слоницата към този момент се наслаждения на нея, съобщи бТВ.

Анита Цветанова, зооинженер в зоологическата градина, която е приготвила тортата, описа за малкия екран, че сладката изненада тежи 38 кг.

„ Изготвена е напълно от продукти и храни, които Артайда приема съвсем всекидневно, като сме си разрешили малко овкусяване с фруктозен сироп с плодова захар. Тортата съдържа самун от антични житни култури, като лимец и спелта, който е заквасен с мая. Имаме специфичен самун, който предлагаме. Това е блатът. Между блатовете се намират свежите плодове и зеленчуците. Най-отгоре има пълнозърнести макарони с брашно от рошков.

Артайда приема сред 80 и 100 кг. храна всеки ден и 100-150 литра вода, сподели тя.

Арх. Добромир Бориславов, шеф на зоологическата градина добави, че за тях в действителност е огромен празник този рожден ден.

Родена е през 1963 година в Германия. Причината да бъде преместена в България е непокорният й темперамент, описа той.

„ Тя е била много палава за времето си и се случва по този начин, че по ред аргументи идва през 2004 година в България. При нас е към този момент близо 16 години. Почти всекидневно й се прави педикюр, вършат й се топли бани, четка се добре. Всичко, от което една модерна дама има потребност, тя го получава от доктор Цветков, нашия ветеринарен доктор.

Направили сме всичко допустимо да я изненадаме с нещо, което е ексцентрично, само че в това време здравословно и потребно. Тя обича лакомствата и в този момент съгласно мен за нея също ще е празнично, тъй като тя сега ревизира и по приоритет избира най-сладките вероятни неща.

Педикюрът при грижата за слоновете е нещо наложително, тя се държи единствено на ноктите си и тези нокти би трябвало да се полират по подобен метод, че да разрешават тя да стъпва върху тях, с цел да не натоварва възглавничките.

Това е процедура, която се прави ежеседмично. Слоновете са животни, които изискват непрекъсната грижа. Трябва да се прави стерилизация, с цел да не потеглят циреи и други процеси. Кожата би трябвало да се поддържа в доста положително положение. Тя би трябвало да се мокри непрекъснато, с цел да има нужната мокрота, както през зимата, по този начин и през лятото, само че нашият екип това към този момент го прави 16 години и дръзвам да кажа, че ние сме едни от доста положителните експерти в грижата за слонове на Балканския полуостров “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР