Софийският университет Св. Климент Охридски прекратява гражданския договор на проф.

...
Софийският университет Св. Климент Охридски прекратява гражданския договор на проф.
Коментари Харесай

Софийският университет отстрани проф. Михаил Мирчев след скандал

Софийският университет " Св. Климент Охридски " приключва гражданския контракт на проф. Михаил Мирчев . Това се споделя в публично, оповестено на уеб страницата на университета, в което се разказват детайлно позициите на двете страни по случая.
" Въз основа на откритото от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков реши, че е налице задоволително съображение да приключи гражданския контракт на проф. Мирчев ", допълват от " Алма матер ".
Припомня се, че до решението за прекратяването на контракта на социолога се стига след реакция от Студенсткото общество за тъждество, което стачкува против крайни тези в. Писмото с образци от изявления на професора пред студенти получи и необятен публичен отзив. След което ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков даде случая на Етичната комисия.
Скандалът стартира с, че лекциите от курса му " Социална работа с етно групи " са " изпълнени с " расистко, ксенофобско и антисемитско наличие ".
Публикуваме цялостното известие на Софийския универистет без редакторска интервенция:
На 11 ноември 2020 година Студентското общество за тъждество се обърна към ректора на Софийския университет със сигнал по отношение на „ тежките квалификации и тирада на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в курса „ Социална работа с ЕТНО групи “, който той води като хоноруван учител във Факултета по науки за образованието и изкуствата. Писмото беше изпратено и до необятен кръг получатели и до медиите.
През идващите дни в Университета се получиха голям брой писма в поддръжка на настояванията от сигнала, както и писма в отбрана на проф. Мирчев, които отричаха в лекциите, качени в youtube, да се съдържат език на омразата, дискриминация и расизъм, а още по-малко нацизъм и фашизъм.
Ректорът сезира Етичната комисия с молба да ревизира изказванията в писмото за нарушаване на Етичния кодекс на Софийския университет. Етичната комисия даде опция на проф. Михаил Мирчев и на студентите да вземат отношение към повдигнатите в писмото обвинявания. Със свое писмо от 30.11.2020 година проф. Михаил Мирчев отхвърля обвиняванията, съдържащи се в сигнала, отхвърля лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско наличие и акцентира, че подчертава на културната специфичност, на особения нрав и прочувствена реактивност, на поведенчески стандарти, на характерни форми на само-стигматизиране и други, което е нужно за положителната практическа активност на обществените служащи на терен. Според него става дума само и единствено за формули на приобщаване, за стимулиране на процеси на акултуриране към българската обществена и нормативна среда.
Проф. Мирчев показва образци за расистки изказвания, които съгласно сигнала отразяват неговото мнение, до момента в който в действителност в лекциите се вижда, че сходни крайни изказвания са провокация, която той самият опровергава. Така да вземем за пример във връзка на посочената в сигнала имитация, че би трябвало дикатурка, с цел да се оправят ромите, проф. Мирчев привежда продължението на лекцията, в която той опонира на репликата на една от студентките и изяснява, че подобен диктаторски публичен модел е неупотребим в европейските общества с демократична политическа ориентировка.
Друг образец за провокативна имитация, която не отразява мнението на преподавателя и след това се опровергава, е заглавието „ Ще умира ли българската нация? България допустимо ли е да стане „ еврейска страна “? Ако те, под 1%, владеят страната и капитала, медиите и изкуството “. От разискването в лекцията излиза наяве, че задачата на това изказване не е втълпяване на антисемитизъм, а че посредством неговата глупост лекторът цели да покаже, че страховете, че с увеличението на % на представителите на други етноси българската нация ще загине, са несъстоятелни. Дадени са образци с други страни, където повишаването на мигрантите и малцинствата и намаляването на болшинството не е довело до това страната да престане да бъде британска, еврейска или френска. Изводът е, че „ не би трябвало да вършим такива обикновени, катастрофични съждения – понижава процентът, губим си страната, понижава процентът, загиваме като нация “. Конкретно по опасението че „ България ще стане еврейска страна, в случай че евреите в България почнат да командват – със съзнанието, че една дребна общественост е превзела цялото общество “ коментарът на проф. Мирчев е „ Много са комплицирани нещата и не би трябвало да вършим прибързани, изключително катастрофични... не би трябвало да вършим обикновени заключения “.
В умозаключение проф. Мирчев отбелязва, че обвиняванията против него се пробват „ под знамената на свободата и общественото тъждество да лимитират обществения и университетския разговор по основни публични проблеми, по щекотливи тематики и публични опасности – посредством табуиране на термини, посредством запрещение на общественото потребление на съответни статистически данни и профили “.
В мнението си по случая Етичната комисия показва мнение, че в писмото на Студентското общество за тъждество са налице както основателни изказвания, по този начин и крайни квалификации и пресиления. Етичната комисия не приема изказванията на Студентското общество, че в своите лекции проф. Мирчев „ разпростира извънредно десни и фашистки теории “, нито че същите са „ изпълнени с ксенофобско и антисемитско наличие “.
Етичната комисия счита за неточно вметнатото в сигнала изказване за „ зачестили случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези “ и показва, че през последните четири години, откогато е основана Комисията, до нея не са подавани такива сигнали.
Според Комисията откритите от инспекцията нарушавания на проф. Мирчев се свеждат до генерализацията, стереотипизацията и едностранчивостта в ревюто във връзка с обособените етнически групи. Подсилени с внушения за неприязън и настъпателност, те биха могли да затвърдят предубеждения и да водят до образуване на настройки за дискриминационно отношение.
В лекциите са изказани изказвания, които не са подкрепени с действителни данни и не се базират на достоверни източници и статистически разбори, както и не са точно дефинирани съществени понятия като „ общественост “, „ национално малцинство “, „ групови права “, „ диаспора “, в прорез с критериите за научна акуратност в преподаването. Използвани са отрицателни стандарти и клишета от всекидневната тирада, както и генерализации, при които въз основа на отрицателни образци се вършат заключения за общността като цяло.
Комисията показва като образец описанието на държанието на ромите във Втора лекция, при което е налице стереотипизация и генерализиране. Не са приведени съответни доказателства за „ групови права “ на ромите, не са показани различни гледни точки, а фокусът е върху отрицателното и обидно обръщение, внушаващо, че всички роми имат държание на правонарушители.
В частта от Втора лекция, отнасяща се до бежанците, проф. Мирчев дава характерности, без да показва на какви източници се основат те, нито какъв теоретичен инструментариум употребява, с цел да стигне до направените от него заключения. Липсва какъвто и да е доказателствен материал за избрания като „ нападателни “, „ нежелаещи да се интегрират “ и други, които той отнася без каквито и да е ангажименти към всички бежанци и мигранти, които загатва в лекцията.
 Ректорът на СУ: Не всичко, което преподавателят, който и да е той, твърди, е правилно Ректорът на СУ: Не всичко, което преподавателят, който и да е той, твърди, е правилно
" Лекциите на професор Мирчев имат един проблем - податлив е да споделя личното си извънредно мнение по всевъзможни въпроси със студентите,...
В Трета лекция лекторът още веднъж обобщава, че „ в ниските си елементи “ ромската общественост „ неведнъж “ е „ нападателна “. И в този случай не се привежда доказателствен материал за тази „ настъпателност “. И в тази лекция методът на проф. Мирчев към бежанците е обвързван с това да дава оценки като цяло, без позоваване на каквито и да е данни.
В резюме Комисията показва, че в Етичния кодекс на Софийския университет намират израз полезностите, към които академичната ни общественост е обединена. Посочени са и границите на академичната независимост, която като всяка друга независимост не е неограничена независимост и е обвързвана с огромна отговорност – както за изследователската и просветителната активност в Университета, по този начин и пред обществото.
В университетска среда е налице характерна отговорност на преподавателя, неотменно обвързвана с академичната независимост в преподаването. В това отношение Комисията установи нарушаване на член 2 от Етичния кодекс, който се отнася до интелектуалната почтеност в научната активност, както и на член 5 за академичната отговорност в професионалното държание, която изисква акуратност и надеждност.
Според Комисията в основата на обществената работа стои явен етичен ангажимент за приобщаване на съответни човеци и групи, които в едно или повече връзки биха могли да бъдат уязвими, и допуска старания за създаване на връзки на доверие, емпатия, подготвеност за схващане и приемливост.
Във връзка с отрицателните стандарти и клишета във връзка с етнически групи, възприети като обидни и унизяващи, както и с генерализациите, при които не са зачетени самостоятелни разлики и които, в случай че не са подкрепени с достоверни данни, са несправедливи, Комисията счита, че е налице нарушаване на член 3 и на член 4 от Етичния кодекс.
 Комисията за отбрана от дискриминация се захвана с проф. Михаил Мирчев и лекциите му Комисията за отбрана от дискриминация се захвана с проф. Михаил Мирчев и лекциите му
Днес, 18 ноември 2020 година, Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) се самосезира по отчет на Наско Атанасов, член на КЗД. Докладът е...
Според член 3 „ Отношенията в академичната общественост се основават на почитание към всяка човешка персона, без значение от нейната настояща позиция, опит и вероятности. В академичната общественост са неприемливи връзки на взаимозависимост, насила и дискриминация въз основа на етнически, полови, религиозни, политически и други признаци. “
Съгласно член 4 „ Всеки академик разполага със независимост на мисълта и изразяването и е свободен да избира методите, посредством които да взема решение научните задания съгласно откритите етични стандарти, като не нарушава непознатото достолепие или персонално пространство. Свободата да се учи, преподава и изследва би трябвало да се упражнява предвид на богатството на обществото, където този труд намира приложение и самопризнание. Всеки академик е свободен да разисква намерено хрумвания, да взе участие в диспути и показва сериозни позиции, като се стреми тези позиции да бъдат разгласени и обосновани и се придържа към акуратност при излагането на разнообразни гледни точки. Академичната независимост се упражнява при зачитането на разнообразието и мнението на другия – главен белег на академичната приемливост. “
Въз основа на откритото от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков реши, че е налице задоволително съображение да приключи гражданския контракт на проф. Мирчев.
Софийският университет постоянно е бил водеща мощ в отбрана на демократичните и демократичните полезности. Той е в непрекъснато партньорство с ромски и еврейски организации, уредник е на взаимни събития, като отдаването на респект на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага стратегии, отдадени на дамите и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специфични потребности, откри единствената компетентност „ Хебраистика “ в страната и други
На 18 ноември Общото заседание – висшият групов орган за ръководство на Университета, със своя декларация преутвърди уговорката на Софийския университет към традициите на взаимното почитание и съгласие и уверено осъди всички послания, които с претенцията да бъдат университетски, омаловажават други способи на живот и култури, или под друга форма подриват полезностите на равноправието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР