Софийският университет прие промени в таксите за обучение за новоприети

...
Софийският университет прие промени в таксите за обучение за новоприети
Коментари Харесай

СУ: Таксите за редовните докторанти във Физическия факултет падат от 1600 лв. на 100 лв. |

Софийският университет одобри промени в таксите за образование за новоприети студенти и докторанти през образователната 2021/2022 година, както и утвърди годишните такси за образование на студенти, докторанти и специализанти, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Няма смяна на таксите за кандидатстване в СУ - остават 30 лв. за явяване на изпит и 30 лв. за присъединяване в кандидатстудентската акция и класиране с признание на оценка от държавен зрелостен изпит. Няма смяна и в таксата от 50 лв. за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

Не се трансформират размерите на годишните такси за образование на настоящите студенти, докторанти и специализанти, признати преди образователната 2021/2022 година Промяната в годишните такси се отнася само за признати през образователната 2021/2022 година задгранични студенти, докторанти и специализанти.

За четвърта поредна година новоприетите студенти с оптимален спортен бал във Факултета по математика и информатика, професионалното направление " Математика ", специалностите " Математика " и " Статистика " в бакалавърска степен се освобождават от възнаграждение на годишната такса за образование за първата година.

Не се трансформират годишните такси за образование на новоприети задгранични студенти за бакалавър/магистър след приблизително обучение, като се изключи тези в специалността " Фармация ", за които таксата би трябвало да доближи минималния норматив, избран в Закона за висшето обучение и се усилва от 3490 евро на 4250 евро.

Увеличават се годишните такси в Стопанския факултет за образование на непознат език на новоприети студенти в ОКС " магистър " и новоприети докторанти - от 1900 евро на 2200 евро.

Намаляват се годишните такси за образование на докторанти във Физическия факултет от 1600 лева на 100 лева за постоянните и от 800 на 100 лева за задочните. Намаляват се годишните такси за образование на задгранични докторанти във Физическия факултет - на български език от 3300 евро за постоянно образование и 2750 евро за задочно образование на 2130 евро и за двете форми; на непознат език - от 4950 евро за постоянно образование и 3300 евро за задочно образование на 2130 евро и за двете форми.

Намаляват се годишните такси за образование на непознат език на новоприети задгранични докторанти във Факултета по типичен и нови филологии - от 4950 евро за постоянно образование и 3 300 евро за задочно образование на 2900 евро и за двете форми.

Гласуваното от Академичния съвет на Софийския университет предложение за годишни такси за образование на студенти, докторанти и специализанти за образователната 2021/2022 година ще бъде изпратено на Министерството на образованието и науката за одобряване с решение на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР