Софийският окръжен съд осъди Агенция „Пътна инфраструктура“, заради смъртта на

...
Софийският окръжен съд осъди Агенция „Пътна инфраструктура“, заради смъртта на
Коментари Харесай

Четири години по-късно: Осъдиха АПИ за смъртта на жена в тунел „Ечемишка“

Софийският областен съд осъди Агенция „ Пътна инфраструктура “, поради гибелта на жена преди четири години в тунел „ Ечемишка “.

Тогава структура от осветително тяло падна върху движещ се автомобил и умъртви пътуващата в него на място.

Четири години по-късно, тук тече повсеместен ремонст. Агенция „ Пътна инфраструктура “ би трябвало да заплати общо 600 хиляди лв. на околните на неуместно починалата жена. Обезщетението е за майка й, двете й деца и нейният брачен партньор.

В претекстовете на решението си съдиите акцентират, че в тунела липсвала екплоатационна поддръжка. И са безапелационни, че „ да се търди, че се касае за инцидентно събитие, което е било непредотвратимо, е неуместно “.

Фаталният случай става на 5 февруари 2017 година. Жената пътувала до водача. В тунела - структура с осветяване пробива покрива на колата и я убива на място. Издъхва пред очите на брат си, който е зад кормилото.

Четири години по-късно Софийският областен съд осъди Агенция „ Пътна инфрасткруктура “ поради пропуски, които са довели до съдбовния случай.

„ Проектният експлоатационен период на осветителните тела е 15 години - затова все още на случая експлоатационната им валидност е била изтекла. Следователно увреждащият случай е настъпил напълно заради несъблюдение на нормативни отговорности от ответника. При това състояние да се твърди, че се касае за „ инцидентно събитие “, което било непредотвратимо, е неуместно “, показва съдът.

След случая стана ясно, че ремонт на тунела не е юридически от далечната 1985 година. Днес, четири години след нелепата гибел, в същата тръба тече повсеместен ремонт. Той би трябвало да приключи до завършек на годината, пишат от АПИ в отговор на bTV.

Според пътния специалист Диана Русинова решението на съда е крачка напред за пътната сигурност в страната ни. „ Това е ден, в който пътната сигурност направи крачка напред “, счита тя.

По думите й, доста от оборудванията на автомагистрала Хемус са в окаяно положение и са рискови за всички нас.

Решението на съда не е дефинитивно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР