Софийският градски съд със свое определение 248 спря вписването на

...
Софийският градски съд със свое определение 248 спря вписването на
Коментари Харесай

Мистър Мускул с празен фиш от Тотото

Софийският градски съд със свое определение 248 спря вписването на новия управителен съвет на Спортния тотализатор, който бе определен със заповед на спортния министър Радостин Василев, прочут като Мистър Мускул, тъй като не е обвързван професионално с никакъв спорт с изключение на помпене.

Припомняме, че тихомълком Мистър Мускул опита да пробута съпартиеца си и народен представител от Има Такъв Народ Александър Тодоров за нов изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор.

Решението е на Търговско поделение, VІ-9 на състав с началник Жаклин Комитова.

Определението е окончателно и не следва на обжалване.

Ето и цялото определение:

ПРОИЗВОДСТВОТО Е Пожарна защита РЕДА НА ЧЛ. 19, АЛ. 6 ОТ ЗТРРЮЛНЦ BP. С ЧЛ. 536 ОТ Граждански процесуален кодекс.
Образувано е по молба с вх. № 4098/25.01.2022 година, подадена от Гошо Петков Гинчев (ЕГН…) и непрестанен адрес… и Христо Георигев Йовов (ЕГН…) и постояен адрес…, двамата представлявани от адв. Емилия Иванова Лесова – Тодорова, САК, със правосъден адрес за връчване на призовки и известия…., с която се желае спиране на регистърното производство по ЗАЯВЛЕНИЕ – ОБРАЗЕЦ А9, вх. №20220121160808 за вписване на нововъзникнали условия във връзка с заличаване като членове на Управителния съвет на Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “, а тъкмо: Любомир Стефанов Петров, Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов, както и вписване на следните нови членове на УС: Георгий Анатолиев Султанов, Александър Велиславов Тодоров и Росен Красимиров Иванов, като Александър Велиславов Тодоров да се впише и като изпълнителен началник на предприятието, подадено по партидата на Директива за птиците “БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР ”, ЕИК 202766380.
Молителите упорстват, че със Заповед – Протокол №РД-09-52 от 21.01.2022 година Министърът на младежта и спорта е освободил посочените в заповедта членове на УС на Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “, включително и молителите Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов, и са назначени нови членове на УС на предприятието.
След подаване на заявлениета за вписване на промени по партидата на Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “ и преди регистърното производство да е приключило молителите са завели в регистратурата на Софийски градски съд искова молба като ответници по нея са Министъра на младежта и спорта и Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “, по чието фирмено дело са декларирани оспорените с исковете условия. Видно от обстоятелствената част и петитума на исковата молба, предмет на исковете е обявяване нищожността и а Заповед – Протокол №РД -0 9 – 52 от 21.01.2022 година на Министъра на младежта и спорта, както и установяване съществуването на правно отношение по Договор №35-00-3/13.04.2021 година и по Договор №35-00-4/13.04.2021 година
Подаването на исковата молба осъществя фактическия състав на чл.536, ал.1, т.1 от Граждански процесуален кодекс, според който охранителното производство (в случая – производството пред АВ по разглеждане на поръчката за вписване на промени по партидата на ДП) се стопира, когато има дело във връзка с правно отношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт. Изложени са подробни претекстове за маловажност на заповедта поради противоречие със закона (Закона за публичните предприятия, ППЗПП, Закона за хазарта), както и поради заобикалянето му. В случай че по висящото дело се откри твърдяната маловажност и съществуването на правни връзки по процесиите договори за възлагане на управлението измежду всеки от молителите, вписването на заявените условия следва да бъде отказано, тъй като същите не са годно зародили. Въпросът за сходството на заповедта за избавление на като членове на УС на Директива за птиците „ БСТ “ с императивните разпоредби на закона е преюдициален и по отношение на настояването за вписване на промени. По тази причина изходът от висящото дело се явява условие за уважаване/отхвърляне на гореописаното заявление за вписване на промени по фирменото дело на Директива за птиците „ БСТ “.
Молителите са лица, чийто патримониум е непосредствено афектиран от Заповед – Протокол № РД-09-52/21.01.2022г. на Министъра на младежта и спорта, тъй като целените със заповедта правни последици са прекратяване на договорите за управление измежду всеки един от тях и Министъра на младежта и спорта, в качеството му на субект, който упражнява правата на страната върху Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “.
Поради изложеното се желае да бъде постановено Определение, с което на основание чл.536, ал.1,т.1 от Граждански процесуален кодекс, във връзка с чл.19, ал.6 от ЗТРРЮЛНЦ да се спре висящото регистърно производство пред ТРРЮНЦ – Агенция по вписванията за вписване промени на условия по партидата на Директива за птиците „ Държавен спортен тотализатор “, ЕИК 202766380, образувано по Заявление образец А9 с вх. №20220121160808 на Агенция по вписванията – ТРРЮЛНЦ.
Съдът, като съобрази изложените от молителя доводи и откритото от служебно осъществената ревизия в ЕИСС и ТРРЮЛНЦ, намира следното:
Молителите се базират на искова молба вх. № 4096/25.01.2022 година на Софийски градски съд. От същата, и справката в ЕИСС, се откри, че под този входящ номер е разказана искова молба подадена от ГОШО ПЕТКОВ ГИНЧЕВ и ХРИСТО ГЕОРГИЕВ ЙОВОВ против МИНИСТЪРА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА и Директива за птиците “БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР ”, като към настоящия момент същата чака класифициране на правосъден състав. Поради това не е налице процесуална пречка молителите в настоящото производство да желаят спиране на вписването по Заявление – образец А9, вх. №20220121160808.
По творение съдът намира следното:
Съгласно член 19, алинея 5 от ЗТР регистърното производство се стопира въз основа на акт на съда на основание чл.536 от Граждански процесуален кодекс или при плануваните в Търговски закон случаи. Разпоредбата на член 536 ал.1, т.1 от Граждански процесуален кодекс гласящ че хранителното производство се стопира, когато има дело във връзка с правно отношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт.
В случая се налице предпоставките за спиране на регистърното производство, тъй като се откри битие на висящо дело по искова молба вх. № 4096/25.01.2022 година по описа на Софийски градски съд, подадена от Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов във връзка с законосъобразността на Заповед на Министъра на младежта и спорта. Съгласно чл.2 ал.2 от Устройствения правилник на Директива за птиците “ БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР “ същото е държавно сдружение по смисъла на член 62, алинея 3 от Търговски закон. Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “ е образувано със Закона за хазарта към Министъра на младежта и спорта. По силата на члЛЗа ал.5 от Закона за хазарта органите за управление на Директива за птиците “ Български спортен тотализатор “ се назначават и освобождават от Министъра на младежта и спорта, съгласно Министъра на финансите. Поради това същото се подчинява на изискванията на този закон, а също по този метод по отношение на вписването и изменението на условия – на Търговски закон и ЗТРРЮЛНЦ.
От ангажираните от молителя доказателства се открива, че е налице висящ спор във връзка с действителността на решенията на Министъра на младежта и спорта за освобождението на молителите като членове на УС на Директива за птиците „ Български спортен тотализатор “. Същите се легитимират като лица с юридически интерес да желаят прогласяване на нищожността на Заповед № РД-09-52/21.01.2022 година на Министъра на младежта и спорта и за самопризнание за несъществуващо на заявеното за вписване събитие по Заявление обр. А9 с вх. № 20210805221859. Ако се открият твърдените от молителите условия, което може да стане единствено в спорно исково производство, което е образувано и висящо пред Софийски градски съд, заповедта би могла да бъде нищожна, а оттам да се утвърди, че заявеното за вписване събитие е несъществуващо. Съгласно практиката на Върховен касационен съд – Определение №144/12.02.2014 година по т. д. № 4654/2013 година, Т. К„ Т-во Т. О. на Върховен касационен съд, в рамките на производството по член 536 от Търговски закон законодателят е лимитирал дължимата за допускане на спирането преценка до формалното битие на обвързаност на издаването на охранителния акт с резултата от образуваното дело, за оптимално охраняване на интереса, неограничен до предмета и до кръга на субектите, ангажирани в спорното правно отношение. Без правно значение е и допустимостта или законосъобразността на предявения иск – по него дължи произнасяне правосъдният състав, пред който е висящо делото, като с оглед наредбата на член 536 от Търговски закон, преценката на съда е лимитирана до съществуването на детайлите на фактическия състав – дали е висящо дело във връзка с правно отношение, което е условие за издаване на искания акт или което е предмет на установяване с сходен акт. Да се преценява характера на договора за управление, съществуването на юридически интерес от исковото производство за молителите и допустимостта на исковите претенции, излиза извън предмета на произнасяне в рамките на процедурата по чл.536 от Граждански процесуален кодекс.
Поради това са налице предпоставките за спиране на регистърното производство по процесното заявление, тъй като то е все още висящо, а е налице спор във връзка с законосъобразността на решението на Министъра на младежта и спорта, материализирано в посочената нагоре Заповед.
Водим от горното, и на осн. член 536 ал.1 т.1 от Граждански процесуален кодекс,
СЪДЪТ ОПРЕДЕЛИ:
СПИРА
на основание член 536 алинея 1 т. 1 от Граждански процесуален кодекс вр. член 19 алинея 6 от ЗТРРЮЛНЦ, регистърното производство по ЗАЯВЛЕНИЕ – ОБРАЗЕЦ А9, вх. №20220121160808 пред Агенция за вписванията – Търговски справочник и справочник на юридическите лица с нестопанска цел за вписване на промени в събитията по партидата на Директива за птиците “БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР ”, ЕИК 202766380 ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ С ВЛЯЗЪЛ В СИЛА СЪДЕБЕН АКТ на делото, образувано по искова молба вх. №4096/25.01.2021 година на СТС.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не следва на обжалване.
ПРЕПИС ОТ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се изпрати наложително на Търговския справочник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР