Софийският градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на

...
Софийският градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на
Коментари Харесай

Убиецът на Милен Цветков остава в ареста, адвокатът му обвини медиите в демонизиране

Софийският градски съд отхвърли да промени мярката за неотклонение на 22-годишния Кристиан Николов, обвиняем за злополуката, в която почина телевизионният водещ Милен Цветков на Великден.

Три седмици, откакто прокуратурата внесе в съда обвинителния акт против младежа, той подаде молба да бъде пуснат от ареста, където е от малко над 8 месеца. Бившият ученик на Немската гимназия в София е упрекнат, че съзнателно е провокирал случая, предизвикал гибелта на журналиста. За това закононарушение законът планува наказване отнемане от независимост от 15 до 20 години или пожизнен затвор .

Пред магистратите юристът на Кристиан - Любомир Таков съобщи, че в тази ситуация се касае за младеж, който освен че не е осъждан, само че и няма никакви криминалистически прояви. По думите на отбраната, младежът е с отлични характеристични данни и студент, тъй че няма заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение.

Таков добави, че при съответно обвиняване, делото от дълго време е щяло да бъде завършено.

" Въпреки младежката си възраст, Кристиан Николов се отнася извънредно отговорно към присъединяване си в досъдебното произвеждане. Няма действителна заплаха от осъществяване на ново закононарушение от страна на подзащитния ми. Медиите демонизират Николов ", съобщи юристът.

Той посочи, че клиентът му неколкократно е давал пояснения по повдигнатото му обвиняване и още веднъж ще изрази подготвеност да спомага.

Таков изиска от съда да промени мярката за неотклонение на Кристиан Николов от " задържане под стража " в домакински арест, както и да му наложи възбрана да напуща рамките на страната.

Според прокурора по делото Иван Кучиев обаче има извънредно висока социална заплаха, в случай че подсъдимият бъде пуснат от ареста. По думите му, тя се извежда преди всичко от осъщественото жестоко и надменно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата дружно с използваните три типа наркотични субстанции. Обвинителят посочи, че има доказателства и от показанията на очевидците, че Николов е употребявал и в предишното опиати, а при обиск в стаята му е открита и конфискувана железна кутийка с амфетамин и кокаин.

Според държавното обвиняване, има и заплаха подсъдимият да извърши ново закононарушение, а интервалът на задържането му не може да се одобри за прекалено дълъг.

Самият Кристиан Николов съобщи пред съда, че ще окаже цялостно подпомагане в хода на процеса, няма да се укрие или да извърши ново закононарушение.

" Съдът е подложен на огромен напън. Искам да облекчите мярката за неотклонение, която е доста тежка и е наложена в услуга на прокуратурата. Ще бъда разполагаем на съда и ще се явявам на съвещанията. Моля да се прибера при фамилията си ", добави подсъдимият.

Градските магистрати отхвърлиха молбата му и го оставиха за непрекъснато в ареста, въпреки да акцентираха, че няма заплаха от укриване или оказване на напън върху очевидци от страна на подсъдимия. Според съда обаче има заплаха, в случай че бъде пуснат от ареста, младежът да извърши друго закононарушение.

По време на съвещанието стана ясно, че материалите по делото са събрани в 25 тома, а Кристиан Николов е дал пояснения единствено веднъж по време на следствието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР