Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от

...
Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от
Коментари Харесай

От милион на 100 хиляди: Съдът понижи гаранциите на двама обвиняеми по Nexo


Софийският градски съд промени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лв. на двама обвинени по случая Nexo и ги понижи на 150 000 лева за Т.Н. и 100 000 лева за К.М. , оповестиха от съда.

Определението е дефинитивно и не предстои на тъжба и митинг.

Според правосъдния състав има обосновано съмнение двамата да са съпричастни към част от обвиняванията, които са им предявени. Също по този начин има доказателства за основаване на проведена незаконна група за осъществяване на данъчни закононарушения и закононарушения, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази проведена незаконна група е целяла осъществяване на финансови покупко-продажби, без надлежно позволение, както и закононарушения, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напущат страната, защото има заплаха да се укрият.

Четирима чиновници на Nexo са с обвинявания за присъединяване в незаконна група за изпиране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лв., те апелираха мярката в съда, а другите двама се търсят. Съдията, който в началото беше разпределен да гледа жалбите по паричните гаранции си направи отказ поради „ изявления в медиите, които съдържат изказвания, неотговарящи на действителността и внушения по отношение на безпристрастността на съда “. Поради това различен арбитър пое случая.

Преди дни депутатите одобриха единомислещо основаването на краткотрайна парламентарна комисия по проблема Nexo. Тя би трябвало да откри всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР