Софийският апелативен съд освободи Цвета Таскова срещу гаранция от 5000

...
Софийският апелативен съд освободи Цвета Таскова срещу гаранция от 5000
Коментари Харесай

Съдът освободи от ареста задържаната за катастрофата на Тракия

Софийският апелативен съд освободи Цвета Таскова против гаранция от 5000 лева Тя е упрекната в предизвикването на злополуката с рейс на автомагистрала " Тракия " на 13 април, при която починаха шестима души, а 23-ма бяха ранени. Определението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Съдията по делото Десислава Иванова реши, че въпреки през 2009 година Таскова да е санкционирана за шофиране след приложимост на алкохол, непрекъснатото ѝ задържане сега би било прекомерно тежка мярка за неотклонение.

Съдът постанови и възбрана на обвинената да напуща страната, с цел да подсигурява, че тя няма да се укрие от органите на досъдебното произвеждане.

Основният претекст на съда да постанови стартирането под гаранция беше, че следствието няма да завърши в периода, който по закон обвинен може да бъде държан в ареста - два месеца.

До момента е открито сигурно, че караният от Таскова автомобил " Рено Меган " е блъснал при изпреварване рейса на компания " Юнион Ивкони " в профил.

Назначените автотехнически експертизи би трябвало да дадат отговор на въпроса за какво се е стигнало до отклоняването на колата и дали единствено това е предизвикало излизането на рейса в канавката.

Съставът на апелативния съд одобри, че има обоснова предложение Цвета Таскова да е съпричастна към предизвикването на злополуката. Това излиза наяве от нейните показания, на спътника ѝ в колата, очевидците от рейса и техническата експертиза. Те са посочили, че злополуката е станала, защото Таскова е изгубила надзор върху колата си.

Обвинението е за закононарушение по несъобразителност. Обвиняемата не е нарушила разпоредбите за придвижване по пътищата, не е имало и нападателно държание или безчинство, аргументира се още съдът за налагане на по-леката мярка за неотклонение.

Свидетели по делото разказват Таскова в положителна светлина, като редовен жител, спазвал законите. Магистратите дефинираха случаят като подобен с изолиран темперамент.

На съображение на тези причини правосъдният състав одобри, че непрекъснат арест би бил самоцелна, ненужна и непропорционална мярка за неотклонениеспрямо Таскова.

Цвета Таскова се яви с нов юрист на обжалването на мярката – някогашният градски прокурор на София Николай Кокинов. След заседаниетотой сподели, че положението й не е положително " като на всяко едно обикновено човешко създание “.

„ Всеки един водач рискува да стане извършител на злополука, никой не желае такова нещо, само че на всеки може да се случи. Нещастна е, тъй като се е стигнало до един подобен тежък резултат. В последна сметка толкоз доста починали, потърпевши, всеки един човек би се чувствал зле ", разяснява Кокинов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР