Софийските улици ни припомнят историите на големи личности, а това,

...
Софийските улици ни припомнят историите на големи личности, а това,
Коментари Харесай

Забравените самотници - историите на големи обществени личности, събрани в книга

Софийските улици ни напомнят историите на огромни персони, а това, което ги свързва в една книга е тематиката за самотата. Екатерина Каравелова, Теодор Траянов и Никола Мушанов са измежду " Забравените самотници " в третата книга на Искра Ценкова

Трябва ни същото, от което са имали героите в книгата - тишина и усамотение. Така можем да почувстваме историите.

" Тези хора са духовни самотници, тъй като живеят на ръба на 2 или 3 столетия, а животът на границите постоянно е доста сложен ", раказва авторката.

Из редовете четем за последните дни на Екатерина Каравелова, разрушената къща на Никола Мушанов и невъзможната обич на Емилиан Станев, която ще познаем в облиците от “Крадецът на праскови” и “Търновската царица”. В нея се срещаме и с индивида, запазил сърцето на Алеко Константинов.

" Неговото сърце след неговата гибел се пази в една стъкленица в дома на доктор Кръстьо Кръстев, основателят на кръга “Мисъл” - близо 3 десетилетия. Внукът на Алеко споделя по какъв начин сърцето е всявало боязън и смут в него ", споделя Искра Ценкова.

Адрес по адрес вратите се отварят, с цел да полуотворен секрети. Някои от тях са показателни и за груповата безнаказаност.

Домът на един от най-хубавите другари на Димчо Дебелянов - писателят Гьончо Белев също тъне в самотност като “Забравените самотници” и това е един от образците за неспазената воля на донора.

За да не забравяме и за тези проблеми аторът на кигата Искра Ценкова продължава да изтупва праха от исторята. С вярата, че тя се написа по дневници, не по ежедневници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР