Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски е училището, в което

...
Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски е училището, в което
Коментари Харесай

Софийската математическа гимназия е с най-висок бал от 497.5 точки, училището към Техническия университет е на пето място

Софийската математическа гимназия (СМГ) " Паисий Хилендарски " е учебното заведение, в което е признат кандидат-гимназистът с най-голям бал в столицата - 497.5 от 500 точки. Паралелката е с математически профил и проучване на немски език. Минималният бал за банкет в гимназията след първо класиране, резултатите от които бяха оповестени през днешния ден, е 472.5 точки.

Макар че тази година всички седмокласници наложително аплайваха за място в профилираните и професионалните гимназии, трендовете в София се резервират. За поредна година Софийската математическа гимназия е с най-голям бал (миналата година, когато се аплайваше с оценки по шестобалната система, балът бе 34.392 от 36 - б.а.), а най-желана е паралелката с чуждоезиков профил - испански и британски език, в 164-а Гимназия с преподаване на испански език (ГПИЕ) " Мигел де Сервантес ". За 26 места в нея са кандидатствали 2405 възпитаници.

Чуждоезиковите паралелки са най-предпочитани

За първи път Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към Техническия университет-София, което предлага обучение в областта на осведомителните технологии, се подрежда в класацията на гимназиите с най-голям бал, защото до момента в него имаше обособен банкет. То е на пето място с оптимален бал от 491 точки и най-малък бал от 410.5 точки след първо класиране. Предхождат го 91-а Немска езикова гимназия " Проф. доктор Константин Гълъбов ",където балът на първо класиране е от 495 до 450 точки; 73 СУ " Владислав Граматик " с бал 482.5 до 434.5 точки и 164-а Гимназия с преподаване на испански език " Мигел де Сервантес " с бал 485 до 412.5 точки (списък на 25-е учебни заведения с най-голям бал след първо класиране в София - виж по-долу).


Училищата в София с най-голям бал след първо класиране.

Най-желаните паралелки са тези с чуждоезиков профил - след профил " Испански и британски език " в 164-а ГПИЕ по брой кандидатствали още веднъж се подреждат паралелка с британски и испански език в 22 СУ " Г.С. Раковски " (2239 кандидати) и паралелка с проучване на британски, испански и български език и литература във Втора британска гимназия " Томас Джеферсън " (2049 кандидати). Според началникът на Регионалното ръководство по образованието в София-град Ваня Кастрева се резервира наклонността седмокласниците да избират непознат език, друг от британския.

В компетентност " Банково дело " с британски език в Националната търговско-банкова гимназия са кандидатствали 1585 седмокласници, а в компетентност " Електронна технология " с британски език - 1314. За място в компетентност " Икономика и мениджмънт " с британски език в Националната финансово-стопанска гимназия са кандидатствали 1325 възпитаници.

Двама възпитаници са кандидатствали в 140 паралелки, разгласи още Кастрева. Освен възпитаници от столицата са място в софийските гимназии са кандидатствали 306 седмокласници от страната.

След първо класиране са закрити 27 паралелки

Подадените заявки за банкет след седми клас в София са 8650, като единствено 2247 от тях са подадени по интернет, каквато възмосжност има за първа година.

На първо класиране са признати 8137 седмокласници. Некласирани са единствено 513 възпитаници, които евентуално са показали по-малко мечтани паралелки, за които балът им не е стигнал.

Закрити са 13 от общо 240 профилирани и 14 от общо 127 професионални паралелки. Свободните места след първо класиране са 611.

След оповестението на класирането учениците имат две благоприятни условия – от на следващия ден до 30 юни да се запишат в учебното заведение или да вземат участие във второто класиране, като подадат заявление в учебното заведение, в което са класирани на първо класиране. В този случай няма потребност от пренареждане на желанията.

Учениците, които в първия стадий не са признати на никое място, автоматизирано вземат участие във второто класиране. То класиране излиза до 4 юли. Ако ученикът не е удовлетворен от приема си и на второ класиране, той може да взе участие в третото, като в този случай се постанова да пренареди желанията си съгласно незаетите места в гимназиите. Резултатите от трето класиране ще бъдат подготвени до 17 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР