Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми Милен Балчев и Стефчо

...
Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми Милен Балчев и Стефчо
Коментари Харесай

Обвиниха двама за потъналия през 2004 г. кораб Хера

Софийската градска прокуратура притегли като обвинени Милен Балчев и Стефчо Минчев за потъването на транспортен съд " Хера ".

Според обвиняването в интервала 23 юли 2002 година - 13 февруари 2004 година в град Варна двамата са позволили да се повреди и да потъне моторен транспортен съд " Хера " , като действието е окачествено като закононарушение по превоза, при което е последвала гибелта на 19 моряци при потъването на кораба " Хера " на 13 февруари 2004 година.

 13 години неопределеност след потъването на нашия транспортен съд
13 години неопределеност след потъването на нашия транспортен съд " Хера "

Извадени бяха телата на петима моряци, 14 са безследно изчезнали

Към посочения интервал Милен Балчев е бил общоприет шеф и началник " Експлоатация " на компания " Провидънс шипинг енд трейдинг " ООД. Съгласно общоприет контракт за мениджмънт това сдружение е менажирало моторен транспортен съд " Хера ", благосъстоятелност на " MAESTRA SHIPPING S.A. ", плаващ под юрисдикцията на Правителството на Кралство Камбоджа. Милен Белчев е бил и прокурист на притежателя на компания " MAESTRA SHIPPING S.A. ".

През същия интервал Стефчо Минчев изпълнявал длъжността " Технически шеф ", началник " Материално техническо доставяне ", началник на бреговата конструкция на комерсиално сдружение " Провидънс шипинг енд трейдинг " ООД и началник " Морски интервенции ".

Корабът " Хера " е на 74 метра дълбочина, откри робот

Въпреки че към този момент съвсем няма вяра да бъде избавен

Обвинението гласи, че за времето от 23 юли 2002 година до 13 февруари 2004 година двамата обвинени в съучастничество са позволили да се повреди моторен транспортен съд " Хера ", като не направили нужния ремонт и отказали осъществяването на планувани ремонтни действия.

На 2 септември 2002 година във Варна двамата упрекнати приели без забележки и следващи рекламации ремонта на моторен транспортен съд " Хера ". Те написали и акт за завършек на ремонта.
Същевременно следствието е открило, че в хода на ремонтните действия е била осъществена подмяна на листове ламарина от палубната облицовка и дънния настил с други ламарини, чиято дебелина е била по-малка от редуцираните остатъчни дебелини по отношение на новите построечни такива.

В края на месец август 2003 година, след осъществяването на класификационен обзор във Варна, двамата упълномощили и позволили осъществяването на преустрояване на кораба посредством свалянето на 16 броя товарни стрели с прилежащото им съоръжение, като не уведомили упълномощената от Камбоджанския корабен указател класификационна организация - Български корабен указател (БКР).
Тези дейности били и в нарушаване на Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море от 1974 година (SOLAS) и Протокола към нея от 1988 година , утвърдени от Република България и Кралство Камбоджа.

До 13 февруари 2004 година, след осъществените поправки и градивни промени на моторен транспортен съд " Хера ", двамата упрекнати не са снабдили капитана на кораба с настояща " Информация за устойчивостта на кораба за капитана " в нарушаване на Правило 22, глава 1-2 на Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море от 1974 година и Протокола към нея от 1988 година

Некачествен ремонт е вероятната причина за потъването на кораба " Хера "

Най-общо съгласно заключението на извършените голям брой експертизи, в това число и в Института по хидродинамика и аеродинамика към Българска академия на науките (ИХА), аргументите за потъването на кораба са следните:

В резултат на описаните ремонтни работи и градивни промени е било влошено якостното положение на структурата на кораба и по този начин бурята, на която той е бил подложен на 13 февруари 2004 година, е предизвикала дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първия хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан " Хера " са образували течна примес. При бурята и въздействието от нея, на което е бил подложен плавателния съд, придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на " Хера ".

" Хера " изпраща SOS минути преди да потъне

В 18.00 часа е прекъсната интервенцията по търсене екипажа на кораба " Хера ". Тя ще продължи на следващия ден, само че единствено по бреговата линия. Днес спасителите не са съумели да открият нищо, с изключение на един избавителен пояс с надпис " Хера ".

Припомняме, делото за потъването на " Хера " беше формирано на 16 февруари 2004 година, директно след потъването на плавателния съд. В хода на следствието са осъществени голям брой следствени дейности, събрани са документи, разпитани са очевидци, назначени са голям брой експертизи и е осъществен и следствен опит. На 19 февруари 2010 година следствието по делото беше спряно, защото не бяха събрани безапелационни доказателства за самоличността на причинителя.

Разследването беше обновено на 9 май 2013 година

Двамата обвинени са с мярка за неотклонение " Подписка ", като им е наложена от наблюдаващия прокурор възбрана да напущат рамките на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР