Софийската градска художествена галерия (СГХГ) показва за пръв път у

...
Софийската градска художествена галерия (СГХГ) показва за пръв път у
Коментари Харесай

В сянката на Ориента

Софийската градска художествена изложба (СГХГ) демонстрира за пръв път у нас произведения на едни от най-ярките художници на Балканите от втората половина на XIX и началото на XX век.

Изложбата, озаглавена „ В сянката на Ориента: Образите на другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия “, събира създатели и творби, емблематични за историята на изкуството на четирите балкански страни.

Тя е подготвяна три години и е застрахована за милиони евро.
Владимир Димитров – Майстора, „ Турски гробища “, 1926
Изложбата търси облика на балканското сред Ориента и западните показа за полуострова от оня интервал, а включените художници са създателите, сложили основите на светската живопис в родните си страни сред средата на XIX в. и 1950 година

„ Изложбата би трябвало да се преглежда и като опция за среща с един към този момент отминал опит, която да ни даде подходи за оглеждане и осмисляне на сегашния културен безпорядък обзел съвремието ни. Съвремие, в което срещата с другия, учудващо, а може би пък обяснимо, става все по-трудна “, споделят от СГХГ.
Константин Величков, „ Негър “, 1888
Можете да видите картините до 26 ноември 2017 година Те са систематизирани в няколко условни тематики, за които са готови аудиогидове с разширена информация за посетителите. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР