Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт

...
Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт
Коментари Харесай

Предадоха на съд обвиняем за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт за породена гибел по несъобразителност заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс, осведомиха от пресцентъра на СГП.

Доказателствата, събрани в хода на следствието сочат, че през 2016 година било учредено гражданско сдружение по Закона за отговорностите и договорите за присъединяване в лимитирана процедура за възлагане на социална поръчка с предмет " Строително-монтажни работи – преустрояване на зала " Света София “ в пленарна зала в постройката на Народното събрание (НС), гр. София, пл. " Княз Александър I “ № 1.

На 28.10.2016 година бил подписан контракт сред Народно събрание на Република България като възложител и гражданското сдружение като реализатор. По силата на контракта изпълнителят следвало да обезпечи за своя сметка защита на строителната площадка, макар че постройката на Народно събрание, в която се намирал строителният обект, се охранявала от Национална работа за охрана (НСО).

За механически началник на обекта бил избран обвиненият А. М. Той бил дееспособен за посочената служба с приета подготовка " строителен инженер по структури и промишлени, жилищни и публични здания “.  

Пострадалият Д. Т. бил охранител към комерсиално сдружение, с което бил подписан контракт за осъществяване на наблюдаване и физическа защита на строителния обект.

На 06.07.2018 година в 16:37 ч. Д. Т. се явил на работа според одобрения график. В 20:44 ч. потърпевшият влезнал самичък в строителния обект през входа откъм вътрешния двор на Народно събрание. Отишъл до отвор за монтаж на " Фасадна-вентилационна решетка “ и отвора в плочата (шахта) след него, които били необозначени и необезопасени и създавали заплаха от рухване. Д. Т. седнал върху долния завършек на отвесния отвор за монтаж, който представлявал и челен завършек на хоризонталния отвор в плочата (шахта). В даден миг тялото на потърпевшия се отклонило наляво през отвесния отвор за монтаж към хоризонталния отвор в плочата. За да възвърне равновесието си, Д. Т. се завъртял надясно, опитал да се хване, само че не съумял и паднал през отвора за монтаж и отвора в плочата след него (шахта). В резултат на рухването, потърпевшият получил съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна контузия с пострадване на жизненоважни органи, която довела до остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота, от която на място настъпила гибелта му.

В хода на следствието са осъществени оглед на местопроизшествието, осъществена е аутопсия на натрупа, голям брой експертизи, осъществени от общо двадесет движимости лица, както и разпити на над шестдесет очевидци. От доказателствената цялост по досъдебното произвеждане и заключенията на движимостите лица по осъществените механически експертизи за безвредни условия на труд в хода на предварителната фаза на процеса се открива, че от техническа позиция рухването на потърпевшия през отворите и неговата гибел се намират в причинно-следствена връзка с немарливото осъществяване на отговорностите от страна на техническия началник на строителния обект А. М. Според обвинителния акт той не е извършил и не е направлявал спазването на условията за здравословни и безвредни условия на труд и не е спазил условията за обезопасяване посредством парапети, ограждения или крепко покритие, означаване или сигнализиране по подобаващ метод, на отворите, създаващи заплаха за рухване от височина.

Действията по следствието са осъществени от Национална следствена работа под управлението и надзора на СГП.

Обвиняемият е неосъждан, с висше обучение.

Предстои осъществяване на разпоредително съвещание по делото от Софийски градски съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР