Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен
Коментари Харесай

Москов и още четирима на съд заради ваксините

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов, неговия заместител Адам Персенски и още три лица от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД по отношение на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф " и БЦЖ, оповестиха от прокуратурата.

Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната.

От дейностите на Петър Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева , и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца. Това дефинира действието като изключително „ тежък случай “. Деянието на Петър Москов съставлява закононарушение по член 282, алинея 3, вр.ал.2, вр. ал.1от Наказателен кодекс, и за него се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 година

Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски . Престъплението е квалифицирано по член 220, ал.1, вр. член 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 1 до 6 г .

Третото обвиняване на Петър Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева В резултат на незаконното безучастие на Петър Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.

Така описаното действие съставлява закононарушение по член 219, алинея 4, вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс и в случай че бъде приет за отговорен, Петър Москов може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 година

Още детайлности за останалите обвинявания прочетете ТУК.


Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР