Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република

...
Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска имунитета на депутат заради опит за блудство с 14-годишно

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за предоставяне на позволение за привличане към наказателна отговорност на Д. А., народен представител в 49. Народно заседание, оповестиха от държавното обвиняване.

Предложението е направено от наблюдаващия прокурор в СГП по отношение на формирано на 31.05.2023 година досъдебно произвеждане и в него се сочи, че събраните доказателства са задоволителни за привличане в качеството на обвинен на Д. А. за закононарушение по член 150, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на следствието са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 година, в с. Бистрица, Д. А. посредством приложимост на мощ направил дейности, за да възбуди полово предпочитание без съвукупление във връзка с лице, навършило 14-годишна възраст.

Като депутат Д. А. е „ лице с имунитет “.

Наказателно-процесуален кодекс открива възбрана да се притегля като обвинен лице с имунитет. Съобразно член 220, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс наказателно гонене против лице с имунитет може да се организира едвам след отпадане на имунитета. С оглед наредбата на член 70, алинея 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвинен за осъществено от него закононарушение от общ темперамент, е належащо позволение на Народно събрание, а когато то не заседава – на ръководителя на Народно събрание.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР