Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република

...
Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев по дело от 2016 г. Той: Не съм виновен за нищо!

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе стимулирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против Д. Д., народен представител в 49. Народно заседание. 

 

Това оповестиха от пресцентъра на СГП. 

 

Предложението е направено от прокурор от отдел „ Специализиран “ към СГП по отношение на досъдебно произвеждане, по което националният представител има качеството на обвинен за твърдяно закононарушение умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (престъпление по член 219, алинея 4 по отношение на алинея 3 по отношение на алинея 2 от НК). 

 

Твърденията са за това, че закононарушението е осъществено от народния представител в качеството му на министър на стопанската система, енергетиката и туризма, който не е упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителния шеф и на Съвета на шефовете на „ БЕХ ” ЕАД, на които е предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество, като не е провел, координирал и направлявал реализирането на държавната политика в региона на енергетиката съгласно Решение на Министерски съвет № 250/28.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене ”, доказано с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 година, и не е осъществил надзор по въпрос от неговата подготвеност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали обилни вреди за предприятието – „ НЕК ” ЕАД (дъщерно сдружение на „ БЕХ ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

 

Епицентър. бг напомня:

 

Още през 2016 година бе обявено, че на Делян Добрев се повдига обвиняване по отношение на построяването на Втора атомна ". Тогава имунитетът му бе пожелан от основния прокурор Сотир Цацаров.

Тогава това се случи за повторно.

Добрев е упрекнат, че в качеството си на министър на стопанската система, енергетиката и туризма, е показал умишлена занемареност, от което е настъпила вреда за НЕК ЕАД в размер на 4,5 млн. евро.
Това са заплащания по консултантските контракти за " Белене ", които са траяли и след прекъсването на плана, оповестиха тогава от прокуратурата.

Става дума за контракт с компанията " Парсънс ", която е определена с социална поръчка през 2004-та за архитект-инженер, който да подкрепя НЕК - в избора на строител, сключването на контракт, цялостното създаване, лицензиране и въвеждане в употреба на нуклеарната централа.


Тогава, на 25 април 2016 година, Добрев самичък върна имунитета си като съобщи: " Не съм отговорен за нищо. Това доста бързо ще се потвърди в съда. Далаверата на хилядолетието " Белене " се надявам да бъдат открити същинските виновници, тъй като желая да напомня, че далаверата " Белене " беше спряна с мой автограф под отчет на Министерски съвет единствено няколко дни откакто станах министър. Надявам се прокуратурата по най-бързия вероятен метод или да приключи следствието, или да внесе обвиняване в съда, с цел да мога да потвърдя своята непорочност “.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР