София. Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма. Това съобщи

...
София. Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма. Това съобщи
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програм

София. Започна осъществяването на Националната антарктическа научна стратегия. Това заяви шефът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев от нашата базата на о. Ливингстън, оповестиха от института . След няколко дневна снежна стихия през днешния ден продължи осъществяването на научните планове от Националната стратегия за полярни проучвания. За пръв път, освен в Антарктида, само че и отвън България, беше инсталирана мареографска станция за целогодишен запис на съмненията на морското равнище, което е количествен индикатор за климатичните промени. Получените резултати за световното стопляне ще бъдат интерпретирани от доцент Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5 м под повърхността на Южния океан, при мощен ледоход, изискваше огромен професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак.
Започнато е предаването на данни в действително време от построената наоколо до хладилник Перуника сеизмична станция. Това ще разреши опция на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев да проследят динамичността в придвижването на топящите се ледници в изискванията на изменящия се климат.
Заснемането на ледената повърхнина с дрон от физика Олег Василев ще показа фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното придвижване и определянето на степента на стопляне на климата в западна Антарктида.
Гл. ас. Милка Елшишка откри доста нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното проучване ще разреши да се дефинира акомодацията на тези безгръбначни към климатичните промени.
Проф. Николай Цанков изследва измененията, които настъпват в кожата в суровия антарктически климат и тяхната профилактика.
Успоредно с осъществяването на научната стратегия, пратеникът на Нова ТВ, Живко Константинов, прави репортажи за всекидневието на полярниците, а операторът Румен Василев стартира снимането на фрагменти за първия игрален филм Писма от Антарктида, чиято история е обвързвана с живота на българските антарктици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР