София. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева проведе работна среща с

София. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева проведе работна среща с ...

Зам.-министър Даниела Стоева проведе работна среща с Ирис Верманн – ръководител на отдел „Търговия и туризъм“ във Федералното министерство на икономиката и енергетиката


София. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева проведе работна среща с Ирис Верманн – ръководител на отдел „Търговия и туризъм“ във Федералното министерство на икономиката и енергетиката. Основен акцент в дискусията бяха актуалната ситуация и действащите към момента условия за пътувания между България и Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Заместник-министър Стоева информира събеседниците си за условията за влизане в страната и мерки, които се предприемат за сигурността и безопасността на туристите. Тя припомни, че България влиза в зеления списък на Германия от 30 май, което стана възможно след като институтът „Роберт Кох“ извади страната ни от списъка на рисковите зони за пътувания. Заместник-министър Стоева информира, че се прави и стриктна организация на летищата, с която да се осигурява бързо и лесно преминаване на посетителите, както и че се предвижда в най-кратки срокове, съвместно с Министерството на здравеопазването, да бъде създаден протокол в случай на заразен с COVID-19 турист.
Заместник-министър Стоева представи и стикера „100% ваксинирани“, който ден по-рано бе символично залепен на курортен комплекс Албена. Към момента Албена е единственият комплекс, който е намерил успешно решение за осигуряването на място за настаняване за карантинирани контактни лица, в случай на установяване на заразен с COVID-19.
„Пазар Германия е водещ за България и се надяваме ситуацията с разпространението на CODIV-19 да позволи в следващите месеци посещенията от немски гости да се увеличават“, посочи заместник-министър Стоева.
На срещата бяха коментирани и други въпроси от взаимен интерес, с които могат да се насърчат пътуванията на германските гости у нас. А участниците заявиха готовност и за последващи срещи и дискусии за съвместни инициативи за популяризиране на разнообразните туристически продукти, които България предлага.
В дискусията участваха още д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Кармен Щрук – заместник-главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация.

Източник: focus-news.net