София. За трета година Българското национално дружество по съдова и

...
София. За трета година Българското национално дружество по съдова и
Коментари Харесай

Стартира третото издание на националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“

София. За трета година Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) започва национална осведомителна акция „ Вземи краката си в ръце “. Това оповестиха от пресцентъра на Дружеството . Мисията на самодейността е повишение на информираността измежду обществото за аргументите, главните способи за предварителна защита и нуждата от ранна диагностика и лекуване на хроничната венозна болест, изключително в изискванията на пандемия.

Началото на акцията бе оповестено на специфична конференция с присъединяване на проф. доктор Веселин Петров – ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, проф. доктор Марио Станкев и проф. доктор Васил Червенков – членове на управителния съвет на БНДСЕХА. На събитието бе показана и актрисата Александра Сърчаджиева – този път в ролята ѝ на дипломат на третото издание на самодейността.

Кампанията ще продължи в интервала април – септември 2021 година и се осъществя с поддръжката на фармацевтична компания Servier и на уеб страницата. Тази година мотото на самодейността е „ Вземи краката си в ръце aктивно “, тъй като във времената, в които живеем, дейното придвижване и самодейното търсене на навременна диагностика са по-важни от всеки път.

Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) може да стартира в относително ранна възраст, като визира към 50% от популацията или всеки втори българин. „ В изискванията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени за жалост се усилиха доста. В резултат на обществената изолираност и обездвижването следим нараснал риск и засилена предразположеност към появяването на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни признаци на болестта “, показа проф. доктор Веселин Петров.

Информационната акция „ Вземи краката си в ръце “ ще включва голям брой интензивности като обичайните безвъзмездни профилактични прегледи в цялата страна и научни и осведомителни публикации и изявленията с специалисти. Целта е да се даде изчерпателна информация за методите за предварителна защита и значимостта на ранната диагностика на хроничната венозна болест. Акцент на акцията ще бъдат и нарасналите опасности, които носи обездвижването по време на пандемия и сериозните последствия, до които би довело пренебрегването на признаците и потребността от навременно лекуване.

Посланик на националната акция тази година ще бъде актрисата Алекс Сърчаджиева. Поканата към нея бе отправена освен тъй като е доста обичана и съпричастна към значими за обществото дела, а и тъй като хората с специалности, изискващи дълго време стоене на крайник, включително и актьорската специалност, са по-застрашени от появяването на разширени вени и би трябвало да са осведомени с нуждата от превантивна диагностика, даже без забележими признаци и признаци на болестта.

За първи път тази година уредниците на акцията ще насочат съответни провокации, с които да стимулират хората да се движат още по-активно през летните месеци и освен. Основната активация е вдъхновяващото #ПътешествиеСМисия. Неговата огромна цел е всички дружно – здравни специалисти и асоциации, медии, посланици на акцията, хората, страдащи от ХВБ, да станем част от един същински #ОтборСМисия и за 2 месеца да извървим 10 милиона крачки.

В особено основана Фейсбук група #ПътешествиеСМисия и под управлението на един от най-известните ни travel блогъри Ели Иванова всеки ще има опция да извърви вдъхновяващите направления, препоръчани от нея, и да помогне за реализацията на общата ни задача – 10 милиона крачки и шерването на позитивния образец за интензивно придвижване и поддържане на добър венозен тонус.

Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки на уеб страницата, а цялата информация за #ПътешествиеСМисия ще бъде споделяна и във Фейсбук страницата.

Традиционно националната осведомителна акция „ Вземи краката си в ръце “ ще приключи с огромно събитие навън под наслов „ Босата разходка “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР