София. Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния

...
София. Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния
Коментари Харесай

Компания с проекти за над $400 млрд. се интересува от новото пристанище във Варна

София. Втори китайски вложител прояви интерес към построяването на интермодалния терминал под кв. „ Максуда “ във Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . China railway international group, с чийто представители през днешния ден ръководителя на парламентарната комисия по превоз Борислав Гуцанов организира видео диалог, е със 120-годишна история. Компанията е листвана на шанхайската фондова борса, а сега работи върху планове за 427 милиарда $. China railway international group има 40-годишен интернационален опит, 167 милиарда $ годишни доходи от продажби, построила е 55% от високоскоростните жп линии в Китай, построява автомагистрали, тунели, морски уреди.
„ Обект на разискване и с тази китайска компания бъдещото създаване на интермодален терминал във Варна “, сподели след срещата ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия. Проектът за оборудването, чието начало е сложено преди близо 15 години от Борислав Гуцанов в качеството му на ръководител на Общински съвет – Варна, е подготвен. Терминалът, който при подписването на съглашение сред администрацията на Варна и страната за преместването на товарните действия от съществуващия порт “Варна–изток ”, в центъра на морската столица, във Варненското езеро - под кв. „ Максуда “, бе оценен на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места. Два от тях ще са за контейнери, 2 - за зърно и едно - за генерални товари. Планираната разгърната повърхност е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е построена и налична.
„ И при диалозите с първата китайска компания, показала интерес към плана – държавната China Construction Third Engineering, и с белкийската Jan De Nul, както и през днешния ден, водещо беше визията ни – моето и на Министерството на превоза и известията, че на този стадий страната ще търси за новия терминал вложител, строител и експлоатираща компания в едно “, съобщи Борислав Гуцанов.
„ Ето за какво демонстрираме сериозен интерес към китайските вложители и считаме, че това би било добре за България “, добави той.
Гуцанов е безапелационен, че построяването на новите пристанищни мощности във Варна ще привлекат товарите от Далечния изток към Западна Европа, а България има късмет да бъде фактор в транспортната международна карта и да печели от основното си геополитическо състояние.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР