София. Всички граждани, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция и

...
София. Всички граждани, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция и
Коментари Харесай

Повторно преболедувалите COVID-19 могат да изтеглят сертификата си от his.bg

София. Всички жители, които са наново преболедували коронавирусната зараза и попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат или антигенен тест в Националния указател за битка с COVID-19, имат опция да изтеглят своя електронен документ за преболедуване през портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес. Това оповестиха от пресцентъра на „ Информационно обслужване “ .
Това стана допустимо откакто екипът на „ Информационно обслужване “ АД съумя да преконфигурира системата в границите на 1 работен ден, след приемане на поръчката от Министерство на здравеопазването, което е притежател на НЗИС.

За доказване на наново преболедуване ще се признават както резултати от PCR тест, по този начин от лабораторни проучвания посредством бързи антигенни проби. За PCR проучване ще се издава документ по европейския модел за зелен документ за преболедуване с налични всички наложителни атрибути, включително QR код, номер на документа, персонални данни на преболедувалото лице, а също по този начин начална и последна дата на годност. Документът може да се употребява 14 дни след датата на позитивния резултат. Валидността му е за интервал от 6 месеца на територията на Европейски Съюз и 12 месеца в България.

Повторно преболедувалите жители, чийто позитивен резултат е потвърден с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да употребяват своето уверение 14 дни след датата на определяне на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи единствено за територията на Република България. Генерираното уверение е с друг формат от европейския зелен документ.
Задължително изискване, с цел да бъде генериран документ за наново преболедуване на SARS-CoV-2, е да са минали най-малко 90 календарни дни от датата, на която е сложена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето сред тях е по-малко, системата няма да разреши издаването на документ или уверение, защото се счита, че не е налице ново заразяване, а позитивният тест е резултат от продължаващо предишно заболяване. Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато обещано лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е позитивен, а по-късно го удостовери с PCR проучване, което също е позитивно. Подобна процедура е въведена в 7 страни от Европейски Съюз. Системата дава опция за генериране на безграничен брой документи, в случай че са минали 90 дни сред два позитивни теста.

Общият брой на изтеглените европейски зелени документи за имунизация през портала надвиши 2.3 млн., а близо 2 млн. са документите за отрицателен тест посредством PCR или бърз антигенен тест. Гражданите са изтеглили общо 250 хиляди документа за преболедуване, открито посредством PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна зараза, потвърдена посредством лабораторен антигенен тест, доближиха 90 хиляди Само за една седмица през НЗИС са генерирани 35 хиляди удостоверения за съществуване на антитела.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР