София. Все по-често се правят фриволни трактовки на исторически събития

...
София. Все по-често се правят фриволни трактовки на исторически събития
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП - София: Създаването на Европейския съюз започва от борбата срещу фашизма

София. Все по-често се вършат фриволни трактовки на исторически събития и обстоятелства, с което се изтрива паметта за тях на младото потомство, изясни водачът на столичните социалисти Калоян Паргов по време на полемика на тематика " Фашизмът - злокобно минало или наша тревожна действителност ", проведена от спорен клуб „ Политика 21 “, оповестиха от Българска социалистическа партия - София .

" Първата тематика, която избрахме за тази година е на въоръжение в Българска социалистическа партия към този момент 30 година Предвид опитите за пренаписване на историята и все по-отчетливи прояви на фашизъм, неофашизъм, антисемитизъм и национализъм в Европа. Такива, за жалост, не липсват по улиците на страната и най-много в София. Имам поради, че всеки февруари се вършат опити да се организира Луковмарш. Той припомня за кафявата чума, за едно отминало време, което не би трябвало да бъде забравяно, би трябвало да бъде припомняно и в никакъв случай да не бъде допускано – времето на фашизма и хитлеризма ", сподели водачът на Българска социалистическа партия – София.

По думите му, за жалост, все по-често следим сходни прояви и от парламентарно показаните партии, в това число и ръководеща партия.

„ Трябва да бъде проявявана решителност в отхвърлянето на заклеймяването на сходни дейности през 21 век. Но не виждаме такава увереност от ръководещите, поради това, че тяхното име е Граждани за европейско развиване на България. Всички жители, които са за европейско развиване на България, би трябвало да са наясно, че основаването на Европейския съюз се корени и стартира от битката против фашизма “, посочи Паргов.

Той подсети на ръководещите, че битката с неофашиските прояви в наши дни, би трябвало да бъде неизменима част от тяхната политическа линия на държание. „ Едва тази година, за първи път, те демонстрираха храброст да забранят Луковмарш “, уточни ръководителят на Българска социалистическа партия – София.
„ Всяка година на 10 март, дружно с приятелите ни от Организацията на евреите в България " Шалом ", обичайно отдаваме респект на жертвите на Холокоста, отбелязвайки приноса ни в спасяването на българските евреи. Това, което ни сплотява е търсенето на историческа правота. Имам поради, че все по-често се вършат фриволни трактовки на исторически събития и обстоятелства, с което се изтрива паметта за тях на младото потомство “, изясни водачът на столичните социалисти.
„ Днешният ден е и ден на респект, само че и на размисъл и разбор на какво равнище сега се намира нацията “, сподели в умозаключение Калоян Паргов.

" Много държа на тематиката за антифашизма в днешното време, тъй като има необичайно публикувано мнение, че фашизма е отминал, а пък антифашистите са някакви древен старци, които вървят с бастунчета и описват някакви мемоари ". Това сподели журналистът и държавник Велислава Дърева.

„ За наше страдание нито фашизмът е в историята, а антифашизмът не може да бъде позиция, олицетворявана единствено от нашите ветерани. Мисля, че тъкмо нашето и по-младото потомство сме хората, които сме длъжни да продължим “, съобщи тя.

„ Ако търсим характерностите на неофашизма и неонацизма, те са антикомунизъм, анти антифашизъм, русофобия, реванш за Втората международна война, задраскване на ролята на Съветския съюз за успеха над нацизма, отричането на Холокоста “, изясни Дърева и добави, че съгласно нея всичко това е подбудено от една духовна, морална и обществена политическа мизерия на обществото.
„ Когато в едно общество, изключително по-младите хора търсят отговори и не ги намират в съществуващите към тях политически обединения, тогава, с доста бърза стъпка на помощ се притичва неофашизма. Моментално им предлага предписания по какъв начин би трябвало да се вземат решение нещата “, смята Велислава Дърева.

Председателят на Дискусионен клуб „ Политика 21 “ проф. Захари Захариев сподели, че не е инцидентен изборът на формулировката на тематиката - " Фашизмът - злокобно минало или наша тревожна действителност ", тъй като би трябвало да се покаже, че от страница в предишното, която доста считаха за от дълго време затворена, той се възражда и се възпроизвежда, въпреки и с нови лица, по нов метод, с нови носители и в нашето европейско и международно настояще.

По думите му неофашизмът има разнолик темперамент и най-различни проявления.
„ Той неведнъж звучи доста примамливо във връзка с посланията, които насочва. Ние сме склонни, под една или друга форма, да ги възприемем, без да считаме, че загърбваме своя социалистически блян “, посочи проф. Захариев и добави, че от тук стартират и безкрайни увлечения във връзка с една спонтанна, а неведнъж към този момент и проведена политическа поддръжка на политически модели, които са надълбоко непознати на демократизма, който би трябвало да носи социалистическото придвижване. Но импонират под една или друга форма с някои решения, които са подбудени от популистки съображения и които работят за подсилване на властническата власт в една страна.

„ Търсенето на някакви комфортни паралели с недалечното минало и то паралели към това, което публично след 1989 година сме се отказали, са доста рискови трендове. И в същото това време цялостно безмълвие по повод 80-ата годишнина от приемането на най-злокобния фашистки Закон за отбрана на нацията “, съобщи проф. Захари Захариев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР