София. Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните

...
София. Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните
Коментари Харесай

Военнослужещи и техника оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области в страната

София. Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски не престават да оказват помощ при гасенето на пожарите в разнообразни области на страната през днешния ден, 10 август. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще взе участие в гасенето на огромния горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подкрепят дейностите на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово.

В Област Хасково поради пожарите е оповестено бедствено състояние в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се чака боен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Димитър Стоянов, министър на защитата от състава на служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев, встъпи публично в служба през днешния ден, 2 август. В зала „ Тържествена “ на Министерството на защитата той одобри поста от досегашния министър Драгомир Заков в наличието на управлението на Щаба на защитата, висшия офицерски състав на Българската войска, шефове на дирекции.

„ Приемам поста министър на защитата в извънредно сложен миг, подбуден от войната в Украйна. Убеден съм, че българските Въоръжени сили са и ще продължат да бъдат поръчител за сигурност, суверенитета и териториалната целокупност на страната. Няма просперираща страна без съвременна, готова и боеготова войска “, акцентира министър Димитър Стоянов.

Като съществена задача пред своя екип той уточни работата по модернизационните планове на Въоръжените сили и документалната подготовка, която може да бъде осъществена без настоящ парламент. Сред значимите планове той открои този за нов военен аероплан, за бойна машина на пехотата и други „ Очаква ни подготовка на бюджет за идната година. Нашата роля като политическо управление на Министерството на защитата е да реализираме 2 % за защита от Брутният вътрешен продукт още през 2023 година, за което са водени диалози със служебния министър на финансите “, уточни министър Стоянов. По думите му - ще се работи и за основаването на целеви фонд за защита, където да се натрупват неосъществените средства през всяка година. Продължава ежедневната бойна подготовка на формированията и следва есенно-зимната подготовка на техниката, уточни още министър Димитър Стоянов.

„ По никакъв метод няма да политизирам Българската войска. Българската войска е стожер на държавността. Очаквам от висшия команден състав цялостно подпомагане и дружно да реализираме поставените цели “, акцентира министър Димитър Стоянов.

Той благодари на екипа на досегашния министър Драгомир Заков за свършеното досега. „ Оставяме положително завещание за късите месеци, в които моят кабинет беше в Министерството на защитата. Благодаря на сътрудниците за упоритостта и всеотдайността, както и на висшия команден състав за отличното взаимоотношение. Оставам с голямо почитание към всички военнослужещи и тяхната почтена специалност в отбрана на Отечеството. Без добре оборудвана, мощна и стимулирана войска, няма по какъв начин да има сигурност “, акцентира Драгомир Заков.

По традиция досегашният министър на защитата Драгомир Заков подари икона на Свети Георги на своя правоприемник Димитър Стоянов.

Заместник-министри на защитата ще бъдат Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР