София. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София документалната фотоизложба Ваше

...
София. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София документалната фотоизложба Ваше
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да помним уроците по човечност от миналото, за да вървим напред

София. Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София документалната фотоизложба „ Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България “. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

„ Изложбата, отдадена на 100-годишнината от решението на българското държавно управление да приюти в рамките на страната десетки хиляди съветски емигранти, изпраща значимото обръщение за безконечните уроци по човещина, които би трябвало да помним, с цел да вървим напред. Експозицията слага и настоящата тематика за миграцията, за нерешените в XXI век военни спорове и беднотия, бягащи от които и през днешния ден търсят заслон в нашата страна “. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Държавна организация „ Архиви “ на документалната фотоизложба „ Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България “.

Вицепрезидентът акцентира, че не се знае задоволително за този забавен интервал от българската история. „ След жертвите и разрухата на Първата международна война тогавашната българска страна подава ръка и освен приема десетки хиляди съветски емигранти, само че основава условия, с цел да се развиват в своя втори дом съгласно опциите и гения си “, съобщи Илияна Йотова и акцентира приноса за икономическия и културния напредък на България през 20-те и 30-те години на XX век на учители, академични преподаватели, учени, медици, инженери, военни експерти, ветерани от Руско-турската освободителна война, хора на изкуството, публицисти. „ Тези хора написват своята история в историята на България “, уточни вицепрезидентът.

Изложбата, осъществена взаимно с доктор Димитър Иванов, може да бъде забелязана до 17 юни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР