София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с индонезийския министър на външните работи Рътно Марсуди. Това е първо посещаване на външен министър на Индонезия в България от 25 години насам. Рътно Марсуди е първата жена - министър на външните работи на Индонезия.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди се договориха България и Индонезия да засилват съдействието във всички области като усилят стокообмена си двойно за идващите 5 години. „ Много се веселя, че след срещата ни в Монреал преди година, за 2018 година стокообменът сред двете страни се е нараснал с към 150 % до 222 млн. $, а за първите месеци на 2019 година с повече от 300 %. Но това е извънредно незадоволително за опциите, които имаме. Затова съм уверена, че бизнес-форумът на следващия ден и смесеното съвещание на двете държавни управления, за което се договорихме през днешния ден, ще доведат до удвояване на стокообмена за идващите 5 години “, съобщи Екатерина Захариева. “Нека се събираме по-често и да активизираме икономическото съдействие. Нашето произвеждане е доста конкурентно способно. Дори изнасяме повече артикули за Германия, в сравнение с внасяме “, прикани Екатерина Захариева. Вицепремиерът изрази вяра, че скоро ще бъдат подписани и съглашения за съдействие в областта на образованието, както и в областта на превоза. „ Българските пристанища могат да бъдат врата за индонезийските артикули на европейските пазари “, сподели Екатерина Захариева. „ Беше извънредно време външен министър на Индонезия да пристигна на посещаване в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат голям капацитет. Стремежът ни е да подобрим връзките си с България “, съобщи Рътно Марсуди. Тя удостовери позитивните трендове в комерсиалните връзки и насърчи повече българи да посетят страната й: „ Има 15 % растеж в визитите на българи в Индонезия. Ние сме забавна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите “. Екатерина Захариева и Рътно Марсуди разискаха опциите за увеличение на туристическия продан, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят визитите на индонезийците в България.
Индонезия е най-голямата мюсюлманска страна в света като съвсем 90 на 100 от популацията й изповядва исляма. Във фокуса на диалозите сред Екатерина Захариева и Рътно Марсуди бе и съдействието в областта на междукултурните и междурелигиозни връзки в името на толерантността и битката с дискриминирането. „ Можем да изнасяме дружно знания за приемливост “, съобщи външният ни министър, съгласно която страните от Европейски Съюз и Индонезия би трябвало да работят дружно против дискриминирането.
Министър Захариева удостовери поддръжката на България за Индонезия по всички европейски въпроси. Индонезия е предпочитан сътрудник на България в Югоизточна Азия, с възходяща политическа и икономическа тежест като максимален член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), член на Г-20, както и като третата най-многолюдна народна власт в света.

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР