София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна

...
София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна
Коментари Харесай

Вицепремиерът Марияна Николова: Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон са сред основните искания на бизнеса

София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова организира работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската банка за развиване (ББР). Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма .

Целта на диалозите бе да се обсъдят разновидности за подкрепяне на бизнеса и приемане на кредитиране за компаниите, заети в туристическия отрасъл. В полемиката участваха Панайот Филипов, изпълнителен шеф на ББР, Ирина Матева, основен специалист „ Външни стратегии ” на ББР, и ръководителят на БХРА Георги Щерев.

" Предоговаряне на заемите с по-дълъг гратисен интервал и даване на заеми за подготовка на летния сезон са измежду главните претенции на бизнеса ", съобщи министър Николова.

" Знаете, че единствено преди дни обявихме 1 май за старт на Лято 2021, като към този момент има одобрени с моя заповед правила за работата на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В тази връзка тематиката за обезпечаване на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и доста значима ", посочи тя.

По думите ѝ колкото по-навреме стартира организацията на бранша за посрещане на туристите през летните месеци, толкоз по-добре ще може да се подсигурява сигурната и безвредна отмора на всички посетители.

Вицепремиерът уточни още, че Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което показва, че финансовите институции могат да дават облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 година посредством отлагане на отговорности за не повече от 9 месеца.

Според асоциацията не съществуват спънки за самостоятелно предоговаряне на заеми на клиенти от туристическия бранш, като се търсят самостоятелни решения сред банката и клиента за превъзмогване на неподходящите резултати от пандемията.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари за срещата и обясни какви са проблемите пред компаниите, свързани с кредитирането.

Структурирането на заемите е най-важният въпрос сега, бе безапелационен той, както и финансирането с оборотни средства.

Панайот Филипов, изпълнителен шеф на ББР, сподели, че се обръща внимание на всеки един клиент и заеми се разсрочват, в това число и на компании от туристическия бизнес. И добави, че ББР схваща изцяло проблемите на сектора и се прави всичко допустимо да му се помогне.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР