София. Въпросът за т.нар. намаление в намалението добива актуалност при

...
София. Въпросът за т.нар. намаление в намалението добива актуалност при
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: При удължаване периода на намалението новият процент отстъпка се формира от последната прилагана цена

София. Въпросът за така наречен „ понижение в понижението ” добива новост при по-продължителни, най-много сезонни акции и е директно обвързван с риска потребителите да бъдат заблудени по отношение на размера на отстъпките. Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов предизвести по „ Дарик ” радио, че когато понижението продължи повече от месец, търговците са длъжни да изчислят % на отстъпките за новия интервал по отношение на цените от този до момента, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Ако към този момент е било оповестено предходно понижение, то тогава би трябвало да участват и остарялата, и новата цена. За остаряла цена се смята тази, която е настояща най-малко месец обратно във времето преди последното понижение, а не първичната цена, от която е тръгнала акцията в даден интервал, който може да е бил преди два или повече месеца ”, изясни Маргаритов. „ Например, в случай че се афишира понижение за 20% и по-късно задачата е да бъде осъществено още едно понижение, да вземем за пример с 30% по отношение на тази цена, то неправилно би било търговецът да разгласи, че понижението е 50%. Т.е. да кумулира тези две стойности ”, разясни той. Той акцентира, че „ за потребителите би трябвало да е ясно от кое място се потегля и къде се стига, без за бъдат въвеждани в подвеждане с механичното събиране на процентите за целия интервал, който може да е и по-продължителен, и по този начин да се сътвори у тях усещането, че процентът е висок, а в действителност да се окаже, че цената не е чак толкоз ниска. ”
Маргаритов посочи, че са два значимите въпроси, които касаят така наречен понижения. Първият е обвързван с това до каква степен действителни са те. За да бъдат такива, законът вкарва условия, за спазването на които институциите наблюдават. Вторият въпрос е какъв брой са огромни,но той към този момент зависи от избора на търговеца и е детайл от свободния пазар. „ Някои настояват, без да съм податлив изцяло да го отрека, че към момента в България, като цяло размерът на пониженията не е чак толкоз огромен, както в други по-развити пазари, където могат да бъдат открити фактически доста преференциални цени за избрани групи артикули ”, уточни ръководителят на КЗП.
„ Когато си купувате стока с понижение, имате право и на претенция при недостатък, и на тестване на нейните качества в комерсиалния обект, както и да я върнете в 14-дневен период, в случай че е закупена онлайн ”, подсети Маргаритов по отношение на наблюденията, че към момента се срещат опити търговци да заблуждават потребителите, че не могат да упражнят свои съществени права при такива акции. „ Когато стоката е понижена заради съществуването на недостатък, който не пречи на нейното обикновено ползване, търговецът е задължен да уточни авансово това като причина за направената отстъпка ”, добави той.
„ Резултатите от нашите акции през последните интервали, в които са обявявани понижения, в това число и при по-кратки акции от вида на „ Черния петък ”, демонстрират, че от ден на ден търговците са насочени в това какви са условията на закона ”, разяснява Маргаритов. По думите му доколкото нарушавания се установяват, то те са две съществени групи. Едните са чисто административни – когато търговецът е пропуснал да изпише % на понижението, да уточни остарялата цена или да означи периода на акцията. Втората група нарушавания са така наречен нелоялни търговски практики – умишлените дейности на търговците за да заблудят потребителите посредством икономисване на значима информация или заблуждаващи анонси. „ Например, установили сме случаи, когато се афишира понижение, само че в действителност стоката въобще не е продавана на по-висока цена за минал интервал от време или пък е продавана на такава цена, само че за доста малко време. Или пък случай, в който търговецът подвига цената директно преди акцията за понижение и когато афишира %, без да е спазен едномесечният период за пласиране на остарялата цена, ние виждаме тази стока на същата цена, на която е продавана единствено преди седмица да речем, само че търговецът твърди, че към нея се ползва някакъв % понижение ”, даде образци Маргаритов.
Той описа и за по-рядко срещани хипотези. „ Например, има спогодба, че понижението важи единствено в случай че потребителят си купи най-малко два продукта. Впоследствие обаче се оказва, че даже и тези два продукта има ограничаване, че трябвало да бъдат идентични, а не да си изберете по Ваше убеждение от цялата група понижени артикули ”, сподели още ръководителят на КЗП. Той прикани търговците да съблюдават разпоредбите, а потребителите да реагират във всеки случай, в който се вършат опити правата им да бъдат нарушени.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР