София. Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации

...
София. Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации
Коментари Харесай

На Никулден WWF разказва за изчезващите господари на Дунав – есетрите

София. Въпреки възбраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства. Това оповестиха от пресцентъра на WWF . В долното течение на река Дунав, на границата сред България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви есетри. Оцелели през последните 200 милиона години, през днешния ден тези удивителни създания са застрашени от изгубване. Въпреки възбраните за улов в страните от района, бракониерството процъфтява. Според от 2021 година, месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на иззетите нелегално употребявани риболовни такъми се усилва.

Защо изчезват есетрите?
В момента в действие е цялостна възбрана за улов и продажба на диви есетри от Дунав и Черно море. Въпреки това възрастни екземпляри към момента стават плячка на бракониери, поради високата цена на техния хайвер на черния пазар. Между есента на 2016 година и лятото на 2020 година екип на WWF събра 145 проби от комерсиалните мрежи в България, Румъния, Сърбия и Украйна. След като бяха подложени на изотопен и ДНК разбор в немска лаборатория, стана ясно, че една трета от тях са били препоръчани на пазара нелегално. В България от 32 проби, 6 са продавани незаконно, а 4 са с потвърдено див генезис. Опасенията са, че действителните равнища на противозаконна търговия и улов на есетри евентуално са в пъти повече от записаните.

„ Причините за изгубването на есетрите са сложни, само че сигурно бракониерството и незаконната търговия с хайвер са измежду най-сериозните закани пред типа. За да уловят есетрите, бракониерите употребяват дълги въжета с куки и тежести, които слагат на дъното на Дунав – назовават се кърмаци и са неразрешени за прилагане. Данните обаче демонстрират, че единствено за 2020 година от реката са извадени 260 такива въжета – най-вече за целия интервал от 2016 година насам. Общата дължина на всички хванати кърмаци за интервала от българската част на Дунав е над 23 километра. “, разяснява Екатерина Войнова, старши специалист „ Опазване на типове “ във WWF.

Какво прави WWF за опазването на есетрите?
Есетрите са непогрешим индикатор за екологичното положение на водните екосистеми и имат незаменомио място в тях, защото живеят дълго, доближават късно полова зрялост и употребяват разнообразни хабитати. В същото време Международният съюз за отбрана на природата ги класифицира като най-застрашената група от типове в света. Затова WWF работи интензивно за опазването на техните естествени местообитания. През последните седем години екипът на природозащитната организация е пуснал във водите на Дунав край Ветрен, Лом и Белене над 77 хиляди маркирани чиги, съветски есетри и моруни.

Специалистите на WWF организираха единствената по рода си избавителна интервенция, след бракониерски лов през 2019 година, като оказаха първа помощ на бременна моруна и я върнаха назад в реката, дружно с инспектори от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Освен това ихтиолози от WWF работят интензивно на терен с локалните риболовен общности за опазването на есетровите популации в Дунав и Черно море. Експерти подкрепят институциите в битката против бракониерството, контрабандата и противозаконната търговия, провеждайки изследвания и профилирани образования на личния състав, а с цел да улеснят активността на контролиращите органи сътвориха и редица наръчници и определители.

Отвори очи, животните изчезват
Тази Коледа WWF започва акцията, с която желае да насочи публичното внимание точно към закононарушенията против дивата природа у нас, които като че ли остават незабелязани в всекидневието. Всеки може да се включи в битката с противозаконната търговия с диви животни, бракониерството, незаконния улов, потреблението на неразрешени ловни и риболовни такъми, като поддържа акцията на.
„ Нека дружно изградим бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата! “, показаха от WWF.

Столична община е формален сътрудник на акцията.

Кампанията се осъществя и с безвъзмездната медийна поддръжка на Народоосвободителна въстаническа армия Телевизия, БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, организация и радио „ Фокус “, Dir.bg, ClubZ.bg, GoBio.bg, OFFNews.bg, Programata.bg, See.bg, Sinoptik.bg, Vesti.bg, сп. „ Българка “ и телевизия „ Туризъм “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР