София. В Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) бе

София. В Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) бе ...

УНСС откри новата академична 2021/2022 година


София. В Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) бе открита новата академична 2021/2022 година.
Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства студентите, преподавателите и гостите на университета. Сред гостите бяха министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков, зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и председателят на Съвета на ректорите на Република България и ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н Анастас Герджиков.
Националния, европейския и студентския химн "Gaudeamus igitur" дадоха началото на тържествената церемония за Новата академична 2021/2022 година в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа .

В обръщението си към новоприетите студенти проф. д-р Димитров коментира, че предизвикателствата и промените са част от живота и трябва да се стремим да извлечем доброто от тях. Той благодари на преподаватели и студенти, които успешно са се справили с дистанционното обучение.
„По традиция на този ден споменаваме известните и успели личности, завършили нашия университет, както виждате и в кабинета „Янев 2“ има шестима министри, завършили нашия университет. Но днес словото ми е различно, защото големите герои сте Вие. Въпреки трудната образователна обстановка Вие успяхте да се преборите за достойното си място в УНСС“, заяви ректорът.
Проф. Димитров подчерта, че студентите, които за първи път прекрачват прага на УНСС са няколко хиляди. Той пожела на първокурсниците годините, прекарани в УНСС, да ги подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправят и да ги изградят като образовани граждани на света, активни и отговорни за бъдещето.
По думите му, въпреки сложната година, УНСС е надвишил миналогодишния прием в ОКС „Бакалавър“, а хитът тази година е дистанционното обучение, което бележи ръст от около 20%.

Министърът на образованието и науката чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков уточни, че приветствието му е насочено най-вече към студентите, особено първокурсниците, защото за тях е този ден, ден, в който започват нов етап от живота си. „Това, което ни научи кризата свързана с коронавируса и промените, които преживяхме всички около нея е илюстрация на една историческа истина, която всички трябва да имаме предвид. Развитието на обществата, на държавите винаги минава през по-малки и през по-големи кризи. Държавите, които успеят да ги преодолеят, да ги използват по най- добрия начин, за да се придвижат напред са тези, които вземат правилните решения‘, допълни той. Министър Денков поясни, че казва всичко това, защото тук са бъдещите управленци и хора, които ще вземат решенията в Българият.
Проф. Денков подчерта, че единствената основа за вземане на правилните решения е науката, а истината е в сблъсъка на различни идеи.

С приветствия към студентите и преподавателите се обърнаха и проф. д-р Борислав Борисов, почетен ректор и почетен професор на УНСС, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на университета, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети и Симона Никова от Бургас - първокурсничката в специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“.

По традиция студенти и преподаватели поднесоха венци пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите.


Източник: focus-news.net