София. В бъдещата ОСП се залага изключително много на стимулирането

...
София. В бъдещата ОСП се залага изключително много на стимулирането
Коментари Харесай

Заместник-министър Вергиния Кръстева: Бъдещата Обща селскостопанска политика залага много на стимулиране обмена на знания

София. „ В бъдещата ОСП се залага извънредно доста на стимулирането обмена на познания, които да отговорят на потребностите на обществото, да допринесат за опазването на околната среда и естествените запаси, битката с климатичните промени и развиването на селските региони. В същото време това ще разреши на производителите да получават обезпечени приходи от своята активност за повишение на тяхната конкурентоспособност, резистентност и успеваемост ”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на VI-та научно-приложна интернационална конференция на тематика „ Европейското земеделие и новата ОСП 2021-2027: провокации и благоприятни условия “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Тя акцентира, че не е инцидентен фактът, че в предлагането за законодателна рамка за новата ОСП, е отредена съществена роля на Системата за познания и нововъведения в земеделието. Тази система допуска засилен трансфер на познания и информация сред университети, институти, препоръки в земеделието, аграрни стопани, браншови организации и компании, разработващи и внедряващи научни планове и нововъведения. Това, съгласно заместник-министърът, ще ускори трайно отговорността и приноса на науката към развиването на земеделието.
Заместник-министър Кръстева съобщи, че по повод бъдещето на Общностната политика в региона на земеделието, България упорства за задоволително решение по повод схемите за преходна национална помощ. „ Държавите членки би трябвало да разполагат с задоволително независимост, с цел да вземат решения по отношение на създаване на ефикасни ограничения “, съобщи заместник-министърът. Като образец тя уточни, че обвързаната поддръжка е извънредно значим инструмент за България. Той разрешава финансиране на браншове и производства, които имат жизненоважна нужда от такава поддръжка. „ България не може да одобри препоръчаното от Европейска комисия понижение в размера на финансирането за обвързана поддръжка, което би понижило подпомагането за секторите на отглеждането на животни и плодовете и зеленчуците, които в сегашния интервал са обект на такова подкрепяне. За нас оптималните равнища на обвързана поддръжка са 18% + 2% за протеинови култури, изключително в случай че не се откри метод за опазване на преходната национална помощ ”, уточни зам.-министър Кръстева.
Във форума, проведен от Института по земеделска стопанска система и финансиран от фонд „ Научни проучвания ”, присъединяване взе и ръководителят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР