София. Троянци и гостите на града отбелязаха 150-годишния юбилей на

...
София. Троянци и гостите на града отбелязаха 150-годишния юбилей на
Коментари Харесай

Троян отбеляза 150-ата годишнина от обявяването си за град

София. Троянци и гостите на града означиха 150-годишния празник на града. Историята на Троян поражда през 15 век като попътно населено място при започване на Троянския проход. Името си получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през 1 - 2 век от н.е. В началото на турското робство тук се заселват българи от Дунавската хълмиста низина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. През 1868 година Троян е разгласен за град. През 1871 година Васил Левски основава революционен комитет в него, а 6 години по-късно градът е опожарен от отстъпващите турски войски.
Тържествената стратегия по случай празника на града стартира с издигане на троянското знаме и Божествена света литургия в църквата, която носи името на настойничката на града – „ Св. Параскева-Петка.
На събитието участва президентът на България Румен Радев . В формалното си слово той сподели, че в случай че нашият народ е устоял на превратностите на времето, в случай че през днешния ден сме страна, съхранила своя език, религия, книжовност и историческа памет – изискуем го на духовни замъци, с каквито е богат Троянският край. „ През годините Троян се утвърди като вековно огнище на обучение и просвета, на безсънен дух у предприемачество, което разцъфтява и през днешния ден “, сподели още той и добави, че всяко едно потомство продължава да развива тези обичаи по неповторим метод. Радев приветства напъните на Община Троян и жителите на града да пазят и развиват традициите, както и да водят до по-голям разцвет Троянския край. Според него величината на едно обитаемо място не се мери с географските му размери, а със силата на духа на неговите поданици.
Председателят на АБВ Румен Петков и представители на управлението на партията също взеха присъединяване в тържествата във връзка 150-годишнината от оповестяването на Троян за град. По време на празненството водачът на партията сподели, че Троян е един от първите електрифицирани градове в България, който е дал на страната ни персони като Ангел Балевски, Стоян Хаджийски, Любомир Левчев и Лалю Маринов. След церемонията Румен Петков и издателя и филантроп Иван Гранитски посетиха Троянския манастир, където се поклониха пред иконата на Пресвета Богородица Троеручица и възпламениха свещ за единството на православието и благоденствието на българския народ и страна.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР