София. ТРАКАРТ организира за девета година Фестивал Дни на тракийската

...
София. ТРАКАРТ организира за девета година Фестивал Дни на тракийската
Коментари Харесай

ТРАКАРТ организира за девета година Фестивал „Дни на тракийската култура“ от 24 до 29 юни 2021 г.

София. ТРАКАРТ провежда за девета година Фестивал „ Дни на тракийската просвета “ от 24 до 29 юни 2021 година, оповестиха уредниците .

Тракийското културно завещание на нашите предшественици, носители на истинска и забележителна просвета и обичаи ни задължават освен да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени обичаи, само че и да ги разпространяваме в налична форма.
Оставайки правилен на своята наклонност в активността си „ Синтез на Античност и съвремие ”, Тракарт кани културолози, работещи в изследователската си активност, да показват пред необятна аудитория своите нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската просвета.

Събитията от програмата на Международен фестивал „ Дни на тракийската просвета 2021 ” ще се проведат в границите на 6 дни от 24 юни до 29 юни 2021 година
На 24 юни 2021 /четвъртък/ от 19.00 часа на Римския стадион е формалното разкриване на фестивала с концерт. В програмата вземат участие:
 Хор на пловдивските момчета „ Стефка Благоева “ с диригент Милка Толедова, клавирен акомпанимент Юлия Петрова при Център за поддръжка за личностно развиване - Общински детски комплекс, Пловдив;
 Формация за достоверен фолклор „ Куклици “ с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев при Център за поддръжка за личностно развиване - Общински детски комплекс, Пловдив;
 Фолклорен танцов отбор „ Иглика “ с началник Венцислава Еленска при Център за поддръжка за личностно развиване - Общински детски комплекс, Пловдив;
 Премиера за Пловдив на танцовия театър на Анна Кабакова „ ДеветТЕ “, осъществен с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

Фестивалната стратегия на “Дни на тракийската просвета " 2021 обгръща две посоки – музика и слово, показани от Научна конференция “Траките – дух и материя ” и разнообразни културни събития - концерти, изложения, лъчение на филми, срещи, четения.

На 26 и 27 юни 2021 година в Културен център „ Тракарт “ се организира Научната конференция на тематика “Траките – дух и материя ”, в която ще вземат участие изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доцент Веселина Вачкова и други
Двадесет и седем отчета ще бъдат показани в границите на конференцията. Тематиката на научните проучвания е разнообразна – нови данни и систематизирания на резултати от изследвания и разнообразни аспекти от религиозните вярвания и обреди на траките.
Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската просвета и има историческата задача да съхранява, изследва и показва материалното и нематериално завещание на траките. Най-старият жив европейски град, по натурален път на взаимно опознаване, сплотява и показва Балканската диаспора и акцентира общите ни културни корени, обичаи и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:
• На 25 юни 2021 година от 18.00 ч. разкриване на галерия „ СБОРЯНОВО – ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА “, проведена в съдействие с Държавен културен институт към Министерство на външните работи;
• На 26 юни 2021 година от 18.30 ч. премиера на книгата на проф. Лозанова-Станчева „ Зевксипос или Бизантион – Градът на Слънцето “, ИК „ Парадигма “;
• На 27 юни 2021 година от 14.00 ч. премиера на „ Славейковата библия “ на Издателство „ Нитон “;
• На 25 и 28 юни 2021 ще бъдат министър председателите на филмите „ Смъртните полубогини “ и „ Кодът ”. Филмите са на Цветан Симеонов - публицист, сценарист и режисьор, създател на повече от 50 документални кино лентата. Част от тях са отличени с Grand Prix на влиятелни интернационалните конгреси.
Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „ Тракарт “ и Район „ Южен “ към Община Пловдив;
• На 28 юни 2021 година от 18.00 ч. е „ Музикално странствуване с четири ръце “- концерт с присъединяване на Надежда Кузманова-пиано и Маринела Иванова-пиано;
• Тракийски приказки – четене на приказки, подобаваща среща за деца над 5 година на 27 юни 2021 година в Изследователски център-музей „ Тракарт “ от 11.00 ч.
• Литературен конкурс „ Наследници на траките “ - в последния ден на фестивала „ Дни на тракийската просвета “ 2021 на 29 юни от 18.00 ч. ще бъдат връчени наградите от оповестения преди три месеца книжовен конкурс „ Наследници на траките “. Със специфичното присъединяване на хор „ Евмолпея “.

Международният фестивал „ Дни на тракийската просвета “ 2021 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив 2021 и способства за по-обстойно показване на тракийското завещание и сродни до него култури, основава и укрепва мостове за бъдещи взаимни научни и културни действия.
Проектът се реализира с поддръжката на Община Пловдив, с общителното подпомагане на Район Южен и в съдействие с Държавен културен институт към Министерство на външните работи, с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.

Входът за всички събития е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР