София. Този коментар е посветен на едноседмична земетръсна активност по

...
София. Този коментар е посветен на едноседмична земетръсна активност по
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Сеизмична активност из северозапада на Тихоокеанския пръстен

София. Този коментар е отдаден на едноседмична земетръсна интензивност по северозападната дъга на Тихоокеанския пръстен. Активността в региона, върху който е фокусът, се обуславя от поглъщане на Тихоокеанската тектонска плоча в земната тога. Това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

На изток Тихоокеанската плоча затъва под Североамериканската плоча и маркира Алеутската дъга. На запад Тихоокеанската плоча потъва в мантията под Евразийската плоча. По Курило-Камчатската арка от Алеутските острови до японския остров Хокайдо субдукцията се прави под Охотската микроплоча. Тук прояви на относителното напредване на Тихоокеанската плоча със скорост 79-83 мм/год към северозапад са Курило-Камчатския трап и Курилските острови. Още пό на юг, край южните територии на остров Хоншю и южно от епицентъра на Великото японско земетресение от март 2011 година, Тихоокеанската плоча се среща с Евразийската и плочата на Филипинско море. Този коментар приключва до района на Японския трап, където относителната скорост на придвижване на Тихоокеанската плоча, към този момент към запад, внезапно спада под 5 см в година. Това място е източно от японските острови Хокайдо и Хоншю и северно от тройната пресечна точка на упоменатите тектонски плочи.

На приложената илюстрация са маркирани епицентрите на земетресенията с магнитуд 4.5 и повече, станали през времевия период 10-16 май 2021. През тези седем денонощия в коментирания регион са маркирани няколко умерено-силни трусове.

Курилските острови влизат в зона с нараснала сеизмична интензивност. Там на 10 и 13 май (понеделник и четвъртък предходната седмица) са засечени два труса с магнитуд 5.0 и един с 5.1. Земетресение с магнитуд 5.0 се случва на 10 май в централен регион на Курилите, формиран от група ненаселени дребни острови и епицентърът му е в акваторията на Океана. Няма данни за чувство. На 13 май земетресение с магнитуд 5.1 в региона на северните Курили няма нежелани последици в град Северо-Курилск, ситуиран на повече от 200 км от епицентъра. Трус с магнитуд 5.0 става също на 13 май в Тихия океан, източно от южния остров Итуруп. Усетен е едва на остров Итуруп в Горячие Ключи, Горное, Буревестник – селища от селски вид и в град Курилск. И трите труса при Курилските острови са с дълбочини на източниците сред 45 и 110 км.

Четвъртък, 13 май, е ден и за земетресение с магнитуд 5.1 с епицентър в тихоокеанската акватория, южно от Аляскинска територия на Алеутската дъга. Събитието не е усетено. Последно към този момент умерено-силно земетресение с магнитуд 5.0, е осъществено във вторник тази седмица на към 200 км източно по Алеутската дъга. Дълбочините на земетръсните източници на двете събития са в интервала 35-45 км.

За двете трусове източно от Япония, станали в петък сутринта край огромния Хоншю и в неделя по обяд край северния остров Хокайдо, може да се прочете в това число в български медии. Първото от тях е с магнитуд 6.0 в регион с най-бързо релативно пренасяне (скорост 92-93 мм/год) към запад-северозапад на Тихоокеанската по отношение на Евразийската плоча. Усетено е с активност от VI степен (предизвиква уплах и загуба на равновесие; рухване на предмети) в префектурите Ивате, Мияги и Фукушима. Масово чувство – активност от V степен по 12-степенната скáла – е провокирано в други шест префектури: Аумори, Акита, Ямагата, Ибараки, Точиги и Чиба. В Токио въздействието не надминава IV степен. Източникът е на дълбочина 40-50 км. На същото място са осъществени още 3 труса за две денонощия.

Второто японско земетресение е с магнитуд 5.9 по дефинитивна оценка и с епицентър в тихоокеанската акватория, югоизточно от остров Хокайдо. Максималната активност от въздействието е от V степен в префектура Хокайдо – селищата Макубецу, Икеда, Урахоро, Сарабецу, Хироо, Куширо и други По-слабо е усетено в префектурите Аомори, Ивате и Мияги.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР