София. Така наречените търговски войни“, които по същество представляват въвеждане

...
София. Така наречените търговски войни“, които по същество представляват въвеждане
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Търговските войни създават проблеми за потребителите

София. Така наречените „ търговски войни “, които всъщност съставляват въвеждане на разнообразни ограничаващи цени или мита върху избрани групи артикули сред страните, основава проблем за потребителите. В най-хубавия случай води до по-малко предложение, а това рефлектира върху цените на дадените артикули. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за портала Novini.bg. Той изрази мнение, че България, като по-малка страна, към момента не може да се каже, че е наранена от сходни спречквания сред страни. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Ако приказваме за комерсиалната война САЩ-Китай, в началото потребителите бяха успокоени от това, че постоянно употребявани в бита артикули, като смарт телефони, да вземем за пример не попадат под ударите на новите мита, които Съединени американски щати вкараха по отношение на Китай, само че се оказа, че в действителност има много използвани от потребителите артикули, които са включени в листата – смарт домашни устройства и даже модерните в последно време електрически скутери “, конкретизира Маргаритов.
По думите му главният извод, който се постанова от воденето на сходни „ войни “, е че от тях могат да завоюват тези, които не вземат участие. „ Много се надявам, че Европейски Съюз ще прояви нужната мъдрост и такт, с цел да не се стига до сходна замяна на наказания, които да обиден и българския консуматор “, сподели още той. Според Маргаритов, като не напълно естествени стопански процеси, сходни „ войни “ могат да нанесат много съществени вреди върху икономическото развиване на участващите страни за години напред. Той даде образец с комерсиалната война през 60-те години на предишния век сред Съединени американски щати и Европа. „ Европейската икономическа общественост, към момента млада тогава, демонстрира мускули и това се отрази на американската автомобилна промишленост най-малко 25 години напред, поставяйки я в много сложни времена “, уточни Маргаритов. И добави, че „ по-добрият метод би бил, в случай че се избяга от тези неща или в случай че ние сме от страната на печелившите, а точно – не участваме в сходни търговски войни “.
Председателят на КЗП разяснява и новите европейски правила за пакетните пътувания. По думите му генерално новото е, че с тях потребителите ще бъдат предпазени, както когато резервират обичайните пакетни туристически ваканции, по този начин и когато резервират други форми на комбинирано пътешестване. Това се отнася и за така наречен персонализирани пакети, при които пътуващият самичък изибра офлайн или онлайн разнообразни детайли от един пункт за продажби. „ Много характерен образец би бил, при който резервирате самолетни билети или хотелско настаняване и бивате ориентирани към различен уебсайт, от който можете да си запазите кола чартърен. Ако до момента тези детайли бяха разграничени и надлежно отговорността беше разграничена сред разнообразни търговци, то новите правила приравняват закупуването на тези две обособени неща, само че въпреки всичко свързани, към пакетните пътувания “, обясни Маргаритов. Той посочи, че към този момент отговорността ще се носи от този, който е оповестил първичната оферта или е препратил към обвързваното място.
Сред новостите са и въвеждането на общоприет формуляр за предварителната информация за пакетното пътешестване и обвързваните услуги, както и повишението отговорността на търговеца при неточно осъществяване на предплатените услуги.
При сезонните понижения главното установено от КЗП нарушаване е, че стоката в никакъв случай не е продавана един месец на остарялата цена, уточни още Маргаритов. Тя или въобще в никакъв случай не е продавана на по-висока цена, или оферираният % не подхожда на действителното понижение на цената. „ Така се основава у потребителите неправилно усещане, че си купуват нещо доста преференциално. Затова съветът е да не се предоверяват на високите проценти понижение, а да гледат действителната цена на съответния артикул и да съпоставят “, предложи ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР