София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за

...
София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за
Коментари Харесай

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за повторно на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Те настояват, че настояванията им все още не са изпълнени, поради което от през днешния ден стартират ежедневни митинги. Сред техните претенции са главната заплата да бъде в размер на две минимални работни заплати и да се подобрят изискванията на труд. Към митинга се причислиха и представители на Национален профсъюз „ Защита “.
Професионалистите по здравни грижи издигнаха плакати с лозунги: „ Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК! “, „ Господа Депутати, спрете мъката на българското опазване на здравето! “ и други
Агенция „ Фокус “ напомня : На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха митинг против неприятните условия на труд и ниското възнаграждение в бранша. Тогава управлението на здравното министерство предложения на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните претенции. Двете страни се споразумяха да си дадат период от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и регионални лечебни заведения 30 млн. лева да доближат до тях, в този интервал да се види доколко средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските експерти, след което още веднъж да се проведат договаряния. На 20 март се състоя нов среща, след която министърът на опазването на здравето изясни, че е извършил уговорката си към медицинските чиновници и им е дал резултатите от разбора на възнагражденията, който екипът му е направил за всяка болница. Той означи, че анализът постанова два извода - сериозен проблем с дефицита на фрагменти и това, че всяка болница работи по разнообразни правила и правила и няма механизъм за образуване на работната заплата. По думите му работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в границите на 2-3 седмици. „ До 30 юни, когато е крайният период за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде реализиран консенсус по нея, същата ще бъде импортирана в Министерски съвет “, сподели здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри оповестиха, че стартират да стачкуват всеки ден, тъй като не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.
Ирина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР