София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до

...
София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до
Коментари Харесай

Импровизационният театър - новата мода

София става международна столица на спонтанната комедия от 24 до 30 септември. На Третия интернационален импро фестивал у нас идват най-изявените майстори в жанра на основаването на шоу на мига.

Топ импровизатори от 13 страни в 4 континента, измежду които Съединени американски щати, Холандия, Испания, Италия, Австралия, Израел, България и други, ще водят 22 уъркшопа със характерни актьорски похвати, а изявени трупи ще изнасят завладяващите си представления.

Много българи се възпламениха по импровизационния спектакъл - спонтанна комедия, която се ражда на мига, а публиката е деен фен и даже подава хрумвания.

Организатори са „ ШиЗи Импро Театър”. Представленията ще са на камерната сцена на спектакъл "Сълза и смях ".

„ В България към този момент може да се приказва за общество от импровизатори, които са осведомени с най-новите международни похвати от първоизточниците им. Практикуването на този тип изкуство сближава хората и ги кара да преоткрият креативния си капацитет, “ изясни Златин Цветков, създател на „ ШиЗи Импро Театър “. Той добави, че e извънредно радостно, че страната ни към този момент е разпознаваема на международната карта на тази относително млада артистична форма.

Преподавателите на тазгодишното издание са водещи фигури в региона, а някои от тях провеждат едни от най-големите фестивали – тези в Барселона, Амстердам и Канбера.

Сред специфичните посетители е Стейси Смит, която идва от родното място на лонгформ импровизирането – Чикаго, Съединени американски щати. Тя е и основният уредник на годишния Chicago Musical Improv Festival и играе на всички огромни подиуми за това изкуство. В София тя ще организира неповторим 5-дневен натоварен уъркшоп по бродуейски жанр музикална импровизация. Специално, с цел да се включат в него, идват участници от 5 страни. Посещението на Стейси Смит се реализира с общителното подпомагане на посолството на Съединени американски щати в България.

Всяка вечер от 7-те фестивални дни публиката ще има шанса да се любува на 3-часови комедийни шоупрограми на камерната сцена на спектакъл „ Сълза и Смях “. На 24 и 25 септември представленията ще бъдат на български език, на 26, 27, 28 и 29-и на британски, а на 30-и и на двата езика. Те ще включват професионални трупи от България, Съединени американски щати, Дания, Германия, Белгия, Гърция и Румъния, спектакли на любителски трупи, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи, в които с изключение на българските участници има над 30 души от целия свят.

Черешката на тортата ще бъдат неповторимите осъществявания на посетител преподавателите, които дружно имат повече от 150 години процедура на сцена. Специално за българските фенове всяка вечер ще бъде показан друг състав на тяхното All-Star Show. Спектаклите им ще покажат върховен пилотаж на спонтанност, партниране и групово творчество. Те сплотяват опита на отдадени експерти от разнообразни краища на земното кълбо, с цел да основават вълнуващи представления няколко вечери поред.

С третото си издание интернационалният импро фестивал се трансформира в обичайно място за среща на импровизатори от целия свят. Този вид театрално изкуство набира от ден на ден реализатори и фенове и се трансформира в нова настъпваща вълна. Това е спектакъл без драматургия, декори и постановка, а феновете задават посоката на представлението. Шоутата са в разнородни стилове и формати, всичко се случва „ тук и в този момент “ и всеки театър е неповторим и непредсказуем.

Съвременният импровизационен спектакъл - improv, води началото си от 50-те години на предишния век в Съединени американски щати и има две съществени посоки - шортформ и лонгформ.

Шортфом се основава на игри, с дължина 3 до 10 минути, всяка с обособени правила. Участниците имат разнообразни задания, които би трябвало да извършват. Комедията идва от необикновените хрумки и бързите реакции. Този тип игра даде началото на това изкуство у нас.

Както и по света, към този момент следим прекосяване към по-сложния и въздействащ тип, а точно лонгформ. Той съставлява изцяло произведение с дълготрайност от 20 минути до над 1 час, изиграни от 2-ма до 12 души. Импровизаторите взимат едно предложение от публиката и основават сходно на пиеса наличие. То може да бъде в друг жанр - трагична пиеса, Шекспиров жанр, мюзикъл и други Повечето шоута на фестивала ще са от този тип, към този момент желан на международните подиуми.

“ШиЗи Про” е първата в България професионална натрупа, въвела лонгформ импровизацията в България. Основана е през 2013г. oт Златин Цветков. За първи път у нас през 2015 година слага музикална импровизация, която става неотменна част от техните представления.

Златин Цветков е професионален артист, приключил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян през 2005г. Преминал е цялостната обучителна програмата на образование в родното място на лонгфром импровизацията - iO Theater, Chicago през 2015 и 2016г. и натоварен курс към The Annoyance Theater, Chicago. Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон, с преподаватели носителите на премия Olivie “ артисти от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е в интернационалните импровизационни фестивали в Копенхаген, Дания, на фестивала в Лион, Франция и в голям брой уъркшопи на експерти от Съединени американски щати.

Музикален талант превзема българската аудитория

Асен Блатечки за "Пъзел: Похитени ": Бъдещето на филмовото изкуство е в интернет

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР