София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до

...
София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до
Коментари Харесай

Световни импровизации на софийска сцена

София става международна столица на спонтанната комедия от 24 до 30 септември. За Третия интернационален фестивал на импровизационния спектакъл у нас идват най-изявените майстори в жанра на основаването на шоу на мига.

Топимпровизатори от 13 страни на 4 континента, измежду които Съединени американски щати, Холандия, Испания, Италия, Австралия, Израел, България и други, ще водят 22 уъркшопа със характерни актьорски похвати, а одобрени трупи ще покажат завладяващите си представления.

„ В България към този момент може да се приказва за общество от импровизатори, които са осведомени с най-новите международни похвати от първоизточниците им. Практикуването на този тип изкуство сближава хората и ги кара да преоткрият креативния си капацитет “, изяснява Златин Цветков – възпитаник на проф. Крикор Азарян и създател на „ ШиЗи Импро Театър “, който провежда огромното събитие. Според него e извънредно радостно, че страната ни към този момент е разпознаваема на международната карта на тази относително млада артистична форма.

Преподавателите на тазгодишното издание са водещи фигури в региона, а някои от тях провеждат едни от най-големите фестивали – тези в Барселона, Амстердам и Канбера. Сред специфичните посетители е Стейси Смит, която идва от родното място на лонгформ импровизирането – Чикаго. Тя е основният мотор на годишния Chicago Musical Improv Festival и играе на всички огромни подиуми за това изкуство. В София Стейси ще организира неповторим 5-дневен натоварен уъркшоп по музикална импровизация в бродуейски жанр. Участници от 5 страни ще се включат в него.

Всяка от 7-те фестивални вечери публиката ще има шанса да се любува на 3-часови комедийни шоупрограми, на камерната сцена на спектакъл „ Сълза и смях “. На 24 и 25 септември те ще бъдат на български език, на 26, 27, 28 и 29 – на британски, а на 30 септември – и на двата езика. Ще се показват професионални трупи от България, Съединени американски щати, Дания, Германия, Белгия, Гърция и Румъния, спектакли на любителски трупи, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи, в които с изключение на български участници ще има над 30 души от целия свят.

Много и разнообразни са атрактивните шоута на фестивала. Стейси Смит ще показа моно мюзикъла StaceJam. Берлинската натрупа Ladies and Gentelman пък ще сътвори история, основана на действителни страсти, комбинирани с безумни обстановки, драма, комедия и ежедневни мечти. Взаимоотношенията сред хората изследва екзотичният наративен дует Hic Leones Sunt. Трупата от Копенхаген Fallen Sundays ще покаже мюзикъл, основан на предложение от публиката.

Съвременният импро спектакъл води началото си от 50-те години в Съединени американски щати и набира от ден на ден реализатори и почитатели, трансформирайки се в настъпваща нова вълна. Това е спектакъл без драматургия, декори и постановка, а феновете задават посоката на деяние. Всичко се случва „ тук и в този момент “ и всеки театър е непредсказуем и неповторим.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР