София става част от уникален арт проект, който стартира едновременно

...
София става част от уникален арт проект, който стартира едновременно
Коментари Харесай

Уникален арт проект стартира едновременно в София, Лондон и Белград

София става част от неповторим арт план, който започва по едно и също време в три европейски града. Едновременната галерия ще сплоти Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална „ зин “ компилация (печат и онлайн) курирана като налична платформа за интернационален разговор сред практикуващи създатели от целия свят. 

Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine, “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те въодушевяват ”, притегли 40 участника от Канада до Русия, през Англия и България. От студенти по приложно изкуство, мултимедийни актьори и оповестени създатели до професионални и фенове фотографи и завладяващи необятно профилиращи градски сътрудници, те сътвориха страниците на зина със фотоси, илюстрации и колаж. Българските участници в плана са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт групировка Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Пълният лист участници и техните портфолио презентации може да намерите тук. 

Именно в унисон с интернационалния дух на самата платформа - Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна галерия в три европейски града – Лондон, Белград, София. Тя ще показа произведения включени в Cooltzine vol.1, както и спомагателен материал от участниците, невлязъл в печатното издание.

Изложбата ще е “безхартиена “ – цифрова проекция, въртяща се целодневно – открива се и завършва в границите на един ден, 12 май. Премахването на физическия детайл – творбите не участват в пространството материално, а единствено като проекция, благодарение на различен веществен обект/техника – е целеустремено излизане от рамките на основания обект: творбата е част от физическата основа на пространството. Ключовият фактор е статутът на локациите-домакини – наложително градска точка с дейна социално-културна активност, допринасяща за развиването на квартала/района в който се намира – каквито са сътрудниците, Leyden Gallery, Kvaka 22 и Cush.Bar. 

Часовете на показване ще са синхронизирани по отношение на часовите зони на всяка от локациите: по този начин, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с публично включване онлайн видео предаване онлайн от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград). Посетителите са поканени да споделят техните тълкования на наслова „ подценени само че вдъхновяващи пространства “ – споделяйки истории с уредниците, посредством бележки оставени на място или мнения онлайн, на страницата на събитието.

Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите местоположения – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на „ книжен притежател “. С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава разполагаем като файл за свободно събаряне в границите на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, следващи колаборации. Предвижда се Cooltsalon да разгласява зин един път годишно.

“Cooltsalon e събитийната платформа, основана преди 4 години с първата поредност изложения в различни пространства. Под шапката на Cooltsalon са и поредност събития и планове подканващи интензивно присъединяване и шерване на истории – на фокус е градът, само че по този начин, както е преживян/видян от всеки от нас; когато посещаваме съответно място, надникваме да опознаем и хората, стоящи в сърцето му; Като мотивация за основаването на тези събития е поканата да излезем от ежедневните ни рамки и да погледнем на нещата към нас с други очи “, споделя Оли Гоц.

„ Зиновете имат дългогодишна история като „ площадки “ за игра, поле за изложение и инструмент за разпространяване на обещано послание/ концепция/ манифест/ мнение, без редакторска намеса; в началото политическа тема / индивидът против страната, след 1970-80те стават от ден на ден субкултурен детайл в сравнение с анхархистка методика; запазената марка на НПО-та, колективи и студенти, последните 3-4 години зиновете се радват на втора вълна известност, като наличен и елементарно осъществен информационен „ апарат “ употребен (който елементарно се приспособява по отношение на целта). Съвременните зинове варират от вид фото-книга до сгънат на 8 лист.

С Cooltsalon сме твърдо уверени, че има дефицит на платформи за показване на мислещи и градящи съвременници – даже на визитката им да няма „ актуален актьор “, тук приказваме за излизане отвън рамки, отвън общоприетото разбиране „ създател “ (творци не са единствено тези, които имат изложения в галерии!) – страниците на Cooltzine са за тях. Зинът е нашият способ да си поддържаме връзка един с различен, да се обединим в мрежа от съидейници ", продължава още тя.

Cooltzine идва като информационен инструмент за разрастване мрежата на Cooltsalon, платформа за продан на хрумвания и творчество в градски подтекст, чието начало е сложено в София през 2014 с поредност от редуващи се едноседмични изложения вид site-specific (създадени и курирани по отношение на съответното пространство). Целта и мотивацията на Cooltsalon е даване на благоприятни условия за откриване и себеизразяване самостоятелни лица и гласове скрити за груповия градски темп. През годините тези благоприятни условия се показват в поредност от разнородни събития – от креативен разходки за опознаване на съответен столичен квартал до site-specific изложения с присъединяване на интернационалните актьори и колективи. Зинът e по едно и също време продължение и по-задълбочено проучване на градската среда и взаимоотношение, посредством истории – този път, визуални; способ за връзка през границите на съответно географско разбиране.

Създател, куратор и главно движещо лице на платформата е Оли Гоц (замесена в планове като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Партньори в начинанието са изложба Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР