София. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 3 лица за

...
София. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 3 лица за
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура привлече 3 лица за участие в група за държане и продажба на предмети с белезите на културно-исторически ценности

София. Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност 3 лица за присъединяване в проведена незаконна група за държане и противозаконна продажба на предмети, носещи белезите на културно-исторически полезности - неидентифицирани и нерегистрирани по Закона за културното завещание. Това оповестиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Обвинен по същото досъдебно произвеждане е и притежател на обменно бюро в Добрич, на който през юли 2021 година били предлагани и изкупил към 200 старинни монети.

Четиримата са арестувани на 17.08.2021 година в региона на гр. Добрич при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на дейностите по следствието в жилища на обвинените, както и в обменното бюро в Добрич, са открити и конфискувани над 1600 предмета с белезите на културно-исторически полезности от времето на Римската империя и Средновековието – монети, пръстени, украшения, върхове на копия и стрели и други Част от предметите са открити в особено направен тайник в жилището на един от привлечените към наказателна отговорност.
Иззети са и 4 металотърсача, с които упрекнатите за присъединяване в незаконната група правили противозаконни разкопки и иманярска активност от ноември 2019 година Освен за закононарушение по член 321, алинея 3 от Наказателен кодекс, те са упрекнати и за предложение за отчуждаване на културни полезности, които не са разпознати и регистрирани по Закона за културното завещание (престъпление по член 278а НК). Привлечен по същия текст от Наказателния кодекс – за придобиване на нерегистрирани културни полезности, е притежателят на обменното бюро. Предвиденото за това наказване е отнемане от независимост от 1 до 6 година и санкция от 1000 до 20 000 лева

По досъдебното произвеждане са назначени нужните експертизи, които да открият произхода и цената на конфискуваните предмети, носещи белезите на културно-исторически полезности и археологически обекти.

На четиримата обвинени са взети ограничения за неотклонение „ гаранция в пари “. Наложена им е и възбрана да напущат страната.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР