София. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен 39-годишния Т.

...
София. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен 39-годишния Т.
Коментари Харесай

Мъж беше осъден за данъчно престъпление в особено големи размери по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

София. Софийски градски съд (СГС) призна за отговорен 39-годишния Т. А. за това, че е избегнал установяването на данъчни отговорности в изключително огромни размери и му наложи наказване „ отнемане от независимост “ за период от три години, като отсрочи осъществяването на наказването за период от пет години.
Обвинителният акт за закононарушение по член 255, алинея 3 вр. алинея 1, прочие 1, т. 2, т. 6 и т. 7 вр. член 26 алинея 1 вр. член 93, т. 14 от Наказателен кодекс е импортиран от Софийска градска прокуратура (СГП) в съда на 02.11.2021 година
Делото в съда е прегледано по реда на глава XXVII от Наказателно-процесуален кодекс „ Съкратено правосъдно разследване “, като подсъдимият Т. А. е признал напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези обстоятелства. Поради това наказването му е несъмнено по разпоредбите на член 58а от Наказателен кодекс, като наложеното наказване „ отнемане от независимост “ е понижено с една трета и срокът му е избран на три години.
Съдът е приел, че събраните в хода на досъдебното произвеждане доказателства изцяло поддържат направеното от подсъдимия признание.
От тези доказателства се открива по неоспорим и безапелационен метод, че за времето от 01.05.2011 година до 29.03.2014 година в гр. София, като акредитиран да реализира в действителност активност и посланичество на комерсиално сдружение „ А. 82 “ ЕООД, подсъдимият е избегнал установяването на данъчни отговорности на обща стойност 103 390,64 лв.. От тях 78 829,03 лв. представлявали изискуем налог върху добавената стойност, а 24 561,61 лв. – изискуем корпоративен налог. В качеството си на ръководещ и представляващ Търговско дружество „ А. 82 “ ЕООД, обвиненият Т.А., като несъвършен причинител, посредством фактическите дейности на счетоводителя на компанията, удостоверил лъжа в подадените в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - София по електронен път справки-декларации, като Т.А. употребявал документи с погрешно наличие – дневници за покупки, в които отразил фактури по доставки, които действително не били осъществени, при показване на информация пред органите по приходите. Така обвиненият приспаднал неследващ се данъчен заем по неосъществени действително доставки. Освен това обвиненият заявил и годишен корпоративен налог в размер по-малък от действително дължимия за 2011 година и данъчна загуба, надлежно недължим корпоративен налог вместо действително дължимия подобен за 2013 година в годишните данъчни заявления на сдружението надлежно за 2011 година и 2013 година По този метод обвиненият избегнал установяването на данъчни отговорности в изключително огромни размери.
Присъдата на Софийски градски съд е влезнала в действие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР