София. Служебният министър на външните работи Светлан Стоев обсъди с

...
София. Служебният министър на външните работи Светлан Стоев обсъди с
Коментари Харесай

Служебният министър Светлан Стоев: България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие

София. Служебният министър на външните работи Светлан Стоев разиска с посланиците на страните - членки на Европейски Съюз предпочитани въпроси от дневния ред на Съюза, измежду които възобновяване от следствията от COVID-19, включително осъществяването на механизма за възобновяване и резистентност, околна среда и климат, миграция, процеса на разширение на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .

„ България постоянно е подкрепяла европейската вероятност на страните от Западните Балкани и като страна от района ясно осъзнава, че пътят към Европейски Съюз е най-силният фактор за прехода към демократично ръководство “, съобщи външният ни министър.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония Светлан Стоев акцентира, че позицията на България е ясна, поредна и предвидима и тя не се е трансформирала. Той съобщи, че служебното държавно управление се управлява от Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 година Позицията ни се радва и на поддръжката на 85 % от българските жители.

„ България постоянно е показвала воля за градивен и прагматичен разговор със Скопие. Ще продължим да работим за възобновяване на доверието “, означи министър Стоев. „ Очакваме правни гаранции за спазването на Договора от 2017 година и градивен отговор от Скопие за дълготрайно решение на въпроса “, добави той.

Министър Стоев приветства приемането на цифровия документ за COVID-19 на Европейски Съюз и осведоми, че българските управляващи към този момент издават документи, съвместими с европейските условия.

„ Вярваме, че цифровият документ на Европейски Съюз ще улесни безвредното и свободно придвижване и ще способства за съживяването на стопанската система, туризма и интернационалната подвижност, като в същото време приемането му не трябва да води до основаване на спомагателни бариери, привилегии, ограничавания и дискриминация “, акцентира той. По отношение на предлагането на Европейската комисия за механизъм на Европейски Съюз за шерване на ваксини България е мощно ангажирана да даде ваксини за страните от Западните Балкани допустимо най-скоро и е в контакт с Европейската комисия по съответните процедури.

Във връзка с националния проект за възобновяване и резистентност министър Стоев акцентира, че служебното държавно управление прави оценка високо Механизма за възобновяване и резистентност и работи интензивно върху адаптирането на националния проект, с фокус върху планове, насочени към бъдещето, които в това число ще подкрепят зеления преход и цифровата промяна.

Околната среда и климатът бяха също измежду акцентите в изявлението на министър Стоев. Той акцентира, че България поддържа и работи интензивно за реализиране на задачата на Европейски Съюз за климатичен неутралитет до 2050 година Страната ни е съдействала доста за напъните на Европейски Съюз в региона на климата, като е понижила излъчванията си на парникови газове с 43,2% през 2018 година спрямо равнищата от 1990 година, което е много над междинното равнище за Европейски Съюз от 25,2%.

„ Предвид постигнатото съглашение за повишение на общата цел на Европейски Съюз за климата до 2030 година, би трябвало да подчертаем, че характерните условия в нашата страна, в това число социално-икономическите и стартовата ни позиция, постановат справедливи ограничавания на нашата упоритост “, съобщи Стоев. Той посочи, че сходна амбициозна цел би трябвало да бъде подкрепена и от „ улесняваща рамка “, която да обезпечи обективен и обществено уравновесен преход.

Срещата на министър Стоев с посланиците на страните - членки на Европейски Съюз у нас бе проведена от посланика на Португалия Мария Коельо Рибейро да Силва като заключително събитие на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което завършва в края на юни.

Министър Стоев благодари на португалското председателство за умелите и ефикасни насоки в обстановка на пандемията от COVID-19, които направиха допустимо разпределението на 10 милиона ускорени дози ваксини в дух на взаимност.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР