София/Скопие. Макар да декларират подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония,

...
София/Скопие. Макар да декларират подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония,
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

София/Скопие. Макар да заявяват поддръжка за евроатлантическата интеграция на Македония, сходно на гърците и управляващите в София имат условия, едно от които е сключване на Договор за добросъседство, разяснява скопското електронно издание „ Телеграф “.
Въпреки че предишното държавно управление загатваше, че съглашението ще бъде подписано бързо, това наподобява няма да се случи. Подобен контракт е в ущърб на Македония и сигурно не може да се твърди, че е „ добросъседски “. Тъкмо противоположното – в случай че Скопие подпише сходен контракт, ще би трябвало да се съгласи, че има обща история с България. По този метод ще бъде застрашена македонската еднаквост, разяснява изданието.
В частност, България изисква двете страни взаимно да честват исторически дати като Илинден (20 юли), празника на Св. св. Кирил и Методий (24 май), както и да се отстранен всички публикации в учебниците и научните книги, в които се загатва, че България през Втората международна война е била на страната на фашистите.
Освен това, от Македония се изисква да се откаже от всевъзможни грижи за македонското малцинство в България, което от години се бори да получи най-основни малцинствени права. От редакцията настояват, че при преброяванията на популацията македонците би трябвало да се заявяват като българи, а ОМО Илинден-Пирин към този момент 20 година се бори да бъде записана като партия – до този миг все несполучливо.
Но връзките сред София и Скопие в този миг са изключително значими за Македония, тъй като България от първи януари идната година ще бъде ръководител на Съвета на Европейски Съюз.
***

Атина. Искайки да понижат скорошното напрежение в Егейско море, министър-председателите на Турция и на Гърция Бинали Йълдъръм и Алексис Ципрас се схванаха да резервират линиите за връзка сред Атина и Анкара, написа Ekathimerini.
Дискусията сред двамата политици, които се срещнаха на първия ден от формалното посещаване в Гърция на Йълдъръм, бе отдадена на въпросите, разделящи двете страни: от турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство и ориста на осмината търсещи леговище турски военни, до договарянията за мир за Кипър и връзките сред Анкара и Европейския съюз.
Стремейки се още веднъж да приберат в бутилката духа на съперничеството Йълдъръм и Ципрас показаха изгодите от добросъседските връзки сред двете страни членки на НАТО. Ципрас прикани Турция да постави завършек на нарушаванията на въздушното пространство над Егейско море.
Турският министър-председател съобщи, че Анкара би желала Атина да екстрадира осмината военни, упрекнати, че са взели участие в опита за прелом от предходната година, само че добави, че в последна сметка „ почита решението на съда “.
Йълдъръм също по този начин организира срещи с гръцкия президент Прокопис Павлополус и с ръководителя на опозиционната партия „ Нова народна власт “ Кирякос Мицотакис, преди да се насочи към Беломорска Тракия, с цел да отпразнува края на Рамазан с членове на локалната мюсюлманска общественост.
***

Анкара. Все още няма нови военни военни елементи, които Турция е дислоцирала в Катар. Това разясни източник от армията на Анкара на фона на отчетите, че в попадналата в дипломатическа изолираност страна в Персийския залив са ситуирани спомагателни сили, написа вестник Hurriyet.
В понеделник телевизионният канал Al Jazeera популяризира репортаж, на който се виждаше придвижване на бронирани транспортни средства. В отчета на медията бе обяснено, че ден по-рано в Катар са пристигнали турски военнослужещи за провеждането на взаимни учения. Същия ден Министерството на защитата в Катар разгласява известие, с което удостовери информацията, допълвайки, че военните маневри сред двете армии са извършени на 18 юли.
Източник от турската войска увери, че Анкара не е изпращала нови военни сили в Катар, като акцентира, че в извършените взаимни маневри са взели участие военнослужещите, които по-рано са били дислоцирани в изолираната страна, където Турция има база. Според източника на изданието точно тяхното придвижване е изтълкувано неправилно като идване на спомагателни турски войски в Катар.
***

Никозия. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис съобщи, че през юли ще се проведат полемики по отношение на националната тактика за туризма. Има упорит проект Кипър да стане целогодишна туристическа дестинация, привличаща по шест милиона гости годишно до 2030 година, написа Cyprus Mail.
По време на среща с Кипърската асоциация на хотелиерите Анастасиадис уточни визията си, че в идващите 13 години Кипър би трябвало да притегля туристи през цялата година и от 6-те милиона планувани туристи се чака 4,8 млн. да бъдат платежоспособни. „ Националната тактика ще сътвори явен проект, бюджет и крайни периоди по какъв начин да се реализира задачата, която, в случай че е сполучлива, ще укрепи бизнеса, околната среда и стопанската система “, уточни президентът.
Без да се впуска в елементи Анастасиадис съобщи, че нова и съвременна правна рамка по оперирането на хотелите е изработвана сега и когато бъде приложена, хотелиерската промишленост ще се освободи от тежки бюрократични процедури.
***

Берлин. Президентът на Румъния Клаус Йоханис стартира тридневно посещаване в Германия в понеделник, 19 юни, със среща с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи Romania-Insider.
Двамата политици организираха обща конференция след срещата, по време на която Ангела Меркел съобщи, че Румъния е постигнала напредък откогато се е включила към Европейски Съюз, в това число и в битката против тероризма. Тя добави, че тези промени ще продължат и благодари на президента Йоханис, че ги поддържа.
На собствен ред румънският президент съобщи, че диалогът му с Меркел е присъединил тематики като икономическите връзки сред двете страни, председателството на Румъния в Съвета на Европейски Съюз и присъединението на страната към Шенген.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР