София. Сигурността в публичните пространства и културното наследство в европейските

...
София. Сигурността в публичните пространства и културното наследство в европейските
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Градският дневен ред на ЕС набира все по-голяма популярност като инструмент за преодоляване на предизвикателствата в населените места

София. Сигурността в обществените пространства и културното завещание в европейските градове ще влязат в Градският дневен ред на Европейския съюз (ЕС) като тематики за основаване на партньорства. Това стана ясно по време на съвещание на генералните шефове, виновни за градските въпроси в Европейски Съюз, което се организира в София под председателството на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на министерството . Срещата бе отдадена на осъществяването на Градския дневен ред на Европейски Съюз, а хазаин беше Министерството на районното развиване и благоустройството, в чиито сфери на подготвеност са въпросите за териториалното доближаване и градската политика.
Градският дневен ред на Европейски Съюз е утвърден с Пакта от Амстердам, през м. май 2016 година В центъра му е развиването на 12 партньорства, свързани със актуалните провокации, пред които градовете са изправени. Общите проблеми на европейските градове, свързани с миграционен напън, влошена градска инфраструктура, околна среда и висока безработица са измежду тематиките, по които се търсят общи решения за развиването и бъдещето на градовете. Партньорствата дават опция на градовете, районите, държавите-членки, институциите на Европейски Съюз и заинтригуваните страни да работят дружно, с цел да намерят общи способи за възстановяване на градските региони в Европейски Съюз. Те са ориентирани и към улеснение на достъпа до финансиране от Европейски Съюз, поощряване комбинирането на средства от разнообразни фондове на Европейски Съюз. България партнира по 4 от тематиките посредством присъединяване на 3 български града – София (по тематика „ Дигитален преход “), Бургас (по тематика „ Градска подвижност “) и Габрово (по тематика „ Иновативни публични поръчки “), както и Министерството на околната среда и водите (по тематика „ Адаптиране към климата).
По време на съвещанието зам.-министър Николова означи, че са направени общо 21 оферти от държавите-членки за включване на нови тематики. „ Проучване сподели, че има болшинство за разширение на броя на партньорствата над 12. За да направи крачка напред, Българското председателство систематизира препоръчаните нови тематики и сплоти сходни, които имат капацитет да бъдат осъществени дружно и по интегриран метод “, разяснява тя. Държавите-членки се сплотиха към решението да стартира подготовката на две нови партньорства - Сигурност в обществените пространства и Културата и културното завещание, които са в напреднал стадий.
Зам.-министър Николова уточни, че срещата е със специфичен фокус върху Градския дневен ред на Европейски Съюз, защото той заема все по-важно място в целите на държавите-членки и на европейските институции, свързани с градските въпроси. „ Според нас това е подобаващ метод, с цел да се концентрира вниманието върху Градския дневен ред на Европейски Съюз и неговия механизъм за осъществяване, както и върху цялостния прогрес “, сподели тя.
По време на срещата бе показан преглед на напредъка на 12-те партньорства, като се подчертава върху техния принос към хоризонталните въпроси. Бяха показани първите резултати от стартиралите партньорства в границите на Градски дневен ред на Европейски Съюз.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР