София ще събира разделно и текстилните отпадъци. Столичната община разширява

...
София ще събира разделно и текстилните отпадъци. Столичната община разширява
Коментари Харесай

Разширяват системата за разделно събиране на отпадъци в София

София ще събира разделно и текстилните боклуци. Столичната община уголемява системата за разделно събиране на боклуци посредством включването на нова група - текстилните боклуци към системата за разделно събиране. В момента в София разделно се събират 12 потока боклуци като хартия, пластмаса, стъкло, метал, зелени и био боклуци и други В ход е работата по пилотен план за разделно събиране и на текстилни боклуци.

Това разискаха на взаимна среща във Виена Ерих Валентин - общински консултант в австрийската столица, ръководител на комисията по екология и комунални предприятия - и кметът на София Йорданка Фандъкова. На срещата участваха още зам.-кметът на София по екология Йоана Христова и Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Виенската система за разделно събиране на боклуци е развита и потвърдена като една от най-хубавите.

Кметът Йорданка Фандъкова уточни, че през последните години София интензивно си сътрудничи с Виена в работата по ръководството на отпадъците, която включва и развиването на системата за разделно събиране, преработване и термична обработка на битовите боклуци. Виена е оповестена за най-хубав град за живеене и за нас е значимо съдействието с австрийската столица, сподели също Фандъкова. Виена работи и разрива системата си за ръководство на отпадъците от 50 години и за София този опит е значим за постигането на по-бързи и ефикасни резултати, сподели също Фандъкова.

На срещата бе разисквано и включването на жителите в процеса на ръководство на отпадъците.

За една седмица посредством пилотния план на Столична община и Столичен инспекторат единствено в 4 контейнера бяха събрани 2 тона текстилни боклуци, сподели зам.-кметът Йоана Христова. Общо 2 % от всички боклуци са текстилни. Нашата цел е да предприемем стъпки и да увеличим количеството на отпадъците, които могат да бъдат събрани разделно и да бъдат оползотворени и рециклирани, сподели Йоана Христова.

Кампанията за събиране на текстилни боклуци ще продължи и след почивните дни. Информация къде и по какъв начин да изхвърляте разделно може да се откри на - www.sofia.bg/waste
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР