София се нареди на трето място в света по замърсяване

...
София се нареди на трето място в света по замърсяване
Коментари Харесай

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

София се подреди на трето място в света по замърсяване на въздуха, оповестява БГНЕС, базирайки се на международните организации за премерване на чистотата на въздуха.

По данни на Европейската организация по околна среда на Европейска комисия въздухът в столицата ни е с най-високо замърсяване и е действително рисков за човешкото здраве даже и през днешния ден, когато има вятър и мъглата от фини прахови частици се подвигна отчасти.

Измерванията на Агенцията сочат, че най-мръсен е въздухът нощем - пикът на замърсяването е бил в неделя против понеделник.

Сходна е обстановката за събота, неделя, понеделник и вторник. Тогава въздухът още веднъж е бил с превишени стойности, криещи риск за здравето.

От Агенцията показват, че регионите с най-замърсен въздух са " Павлово " и " Хиподрума ".

Европейската организация употребява държавните станции за премерване на въздуха, които в София са няколко. Това значи, че управляващите у нас също би трябвало да са наясно с нормите на превишение на ФПЧ. Те обаче по този начин и не вкараха " зелен билет " като мярка за понижаване на замърсяването, а само безвъзмездни буферни паркинги.

Според замерванията на Европейската организация по околна среда въздухът в столицата е " доста вреден " - показателят на замърсяване е обагрен в тъмнолилаво, което е най-високата степен на замърсяване.

Още по-стряскащи са резултатите на интернационалния уебсайт за непорочност на въздуха airvisual.com. Според тях София е на трето място в света по рисково замърсен въздух. Преди нас се подреждат само Делхи, Индия, и Лахор, Пакистан. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София.

Толкова високи стойности на замърсяване на въздуха в София се регистрират за първи път. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР