София. Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за

...
София. Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката и КЕВР стартират съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества

София. Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране ще ревизират от 15 до 25 януари трите електроразпределителни сдружения. Това е една от незабавните ограничения, които подхваща страната в отговор на терзанията от страна на бизнеса за съществено повишаване на електрическата енергия на борсата, по-специално – на сегмента „ ден напред “. Мерките бяха оповестени на брифинг от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на КЕВР Иван Иванов.
Министър Петкова изясни, че тях е значимо българският бизнес да бъде конкурентоспособен и по тази причина страната ще предприеме всички законови дейности, с цел да го подсигурява. Проверките ще започват с „ Електроразпределение Север “ ЕАД, по-късно ще бъде тествано „ Електроразпределение Юг “ ЕАД и най-после – „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД. Според своите законови пълномощия специалистите от Министерството на енергетиката ще ревизират техническото положение и употребата на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по използването на Закона за енергетиката – наредбата за техническата употреба на електрически централи и мрежи, наредбата за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, наредбата за активността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и наредбата за сервитутите на енергийните обекти. В рамките на своята подготвеност КЕВР ще ревизира по какъв начин трите сдружения извършват своите лицензи.
В понеделник ръководителят на КЕВР Иван Иванов ще свика среща на ръководителите на трите електроразпределителни сдружения, държавните компании, които обезпечават главните количества електрическа енергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската самостоятелна енергийна борса и ЕСО ЕАД. В срещата ще взе участие и министър Теменужка Петкова. Целта е да се набележат спомагателни ограничения за повишение количествата електрическа енергия за пазар „ ден напред “ и понижаване на натиска за търсене на електрическа енергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват силата за софтуерни загуби точно от пазара „ ден напред “ на борсата и тези количества доближават до 30% от търгуваната електрическа енергия на този сегмент. Иванов изясни, че екипите, които ще правят инспекциите на трите електроразпределителни сдружения, към този момент са образувани. По думите му българите би трябвало да бъдат уверени, че са тествани разпределителните сдружения и силата, която се регистрира дава отговор на използваната. Председателят на КЕВР бе безапелационен, че нямат никакво съображение изказванията на избрани лица, че ще има повишение с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР