София. С джаз концерт и дегустация на азербайджанска кухня Посолството

...
София. С джаз концерт и дегустация на азербайджанска кухня Посолството
Коментари Харесай

С джаз и традиционни ястия Посолството на Азербайджан отбеляза празника на настъпващата пролет - Новруз

София. С джаз концерт и дегустация на азербайджанска кухня Посолството на Азербайджан означи азербайджанския празник Новруз (Нов ден), съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Десетки дипломати, публични лица и посетители се събраха в Централния боен клуб, където бе показана специфична концертната стратегия с азербайджански джаз композиции в осъществяване на българска група с началник Минко Ламбов. Н. Пр. доктор Наргиз Гурбанова, дипломат на Азербайджан в България, приветства присъстващите, като акцентира, че празникът Новруз символизира на първо място толерантността и обединяването сред хората.
Азербайджанците честват идването на пролетта със своя доста обичан трихилядолетен традиционален празник – Новруз. Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие, само че празненствата стартират преди този момент, с четирите вторника преди Новруз. Вторниците въплъщават детайлите на живота – водата, огъня, въздуха и земята. Новруз е фамилен празник, като цялото семейство се събира дружно към хубаво подредена с вкусни национални ястия и сладкиши софра.
Новруз, който е вписан в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО, поддържа толерантността и културното многообразие, способства за солидарността, другарството и мира. По самодейност на Азербайджан на 23 февруари 2010 година на 64-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации е призната резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има поради, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и античните традиции на цивилизациите на Изтока и Запада.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР