София. Реформите в енергийния отрасъл нямаше да бъдат възможни без

...
София. Реформите в енергийния отрасъл нямаше да бъдат възможни без
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Реформите в енергетиката са плод на сътрудничеството ни с неправителствения сектор

София. Реформите в енергийния бранш нямаше да бъдат вероятни без тясното ни съдействие с енергийния бранш. Само в границите на градивния разговор и чуваемост можем да реализираме стабилно развиване на Енергийния съюз. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в конференцията „ Ролята на неправителствените организации за възстановяване на енергийната политика и нормативната база в региона на енергетиката – провокациите пред Югоизточна Европа “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката . Първото публично събитие от програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, част енергетика, е проведено от Института за енергиен мениджмънт със съдействието на Министерството на енергетиката.
Законодателният пакет „ Чиста сила за всички европейци “, по който интензивно работи българската страна в границите на председателството на Съвета на Европейски Съюз, нямаше да бъде толкоз упорит и неповторим без дейното присъединяване на неправителствения бранш при създаването и реализацията му, акцентира енергийният министър. В момента сме изправени пред предизвикването да реализираме оптимално вероятен прогрес по досиетата от пакета и за задачата ще разчитаме още веднъж на дейния разговор с неправителствените организации, добави Петкова.
Европейската комисия поддържа напъните на България за построяването на интерконекторните връзки със прилежащите страни и реализацията на концепцията за газов хъб на територията на страната, съобщи пред участниците вицепрезидентът на Европейска комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович. Той приветства напъните на страната да се трансформира от директен в център за търговия с природен газ. Завършването на интерконекторните връзки е изключително значимо за построяването на обединен енергиен пазар в подтекста на самодейността за доближаване на Западните Балкани, в която България има водеща роля, акцентира Шефчович. Вицепрезидентът на Европейската комисия открои и дейните старания на страната за продължение на самодейността за газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа CESEC, тъй че всяка страна да има достъп до най-малко три разнообразни източника на природен газ.
По думите му, следва сериозна промяна на въглищния бранш в Европа, която ще засегне 41 района на остарелия континент. В този развой и в границите на основаната платформа „ Въгледобивни райони в преход “ Европейска комисия ще си сътрудничи интензивно с България. Съдействието на гражданското общество и на неправителствения бранш е от основно значение за сполучливо привършване на този развой, заключи Шефчович.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР