София. Разкриваме паралелка за дуално обучение в две специалности Топлоенергетика“

...
София. Разкриваме паралелка за дуално обучение в две специалности Топлоенергетика“
Коментари Харесай

Инж. Таньо Стойчев, ПГТЕ „Хенри Форд“: Разкриваме паралелка за дуално обучение в две специалности „Топлоенергетика“ и „Топлотехника“, съвместно с „Топлофикация София“

София. Разкриваме паралелка за дуално образование в две специалности „ Топлоенергетика “ и „ Топлотехника “, взаимно с „ Топлофикация София “. Това сподели инж. Таньо Стойчев, шеф на ПГТЕ „ Хенри Форд “ в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на откриването на паралелка за дуално обучение за подготовка на фрагменти, които да бъдат готови да работят в ТЕЦ-овете на „ Топлофикация “. „ Паралелката не е нова за учебното заведение, новостта е формата на образование – дуална. Тоест образование посредством работа. До преди 7-8 години в Професионална гимназия „ Хенри Форд “ съществуваше банкет по специалността „ Топлоенергетика “. Сега желаем да възстановим този банкет както във връзка с „ Топлотехника “ в дуална форма на образование, по този начин и във връзка с „ Топлоенергетиката “ “, изясни инж. Стойчев. Той обърна внимание, че в ТЕЦ-овете на територията на град София се работи със модерни елементи, които са свързани с когенарация, произвеждане на електрическа енергия, придобиването на подготовка за ръководството на енергийни блокове, което е доста значимо. „ Всичко това е допустимо да бъде реализирано в границите на образователния развой, надлежно сполучливото полагане на държавните изпити по доктрина и процедура и придобиването на тази подготовка. Професията е извънредно перспективна и добре заплатена. От тази позиция бихме желали да обърнем внимание на младежите, че имат действителен късмет за една добра професионална реализация “, добави той. „ Дуалната форма на образование дава опция още в границите на образованието в учебно заведение ученикът след довеждане докрай на 10 клас, първия гимназиален стадий, да може да подпише трудов контракт и надлежно в 11 клас – два дни, в 12 клас – 3 дни, той да бъде служащ на компанията и да получава заплащане. Другото забавно във връзка с дуалната форма на образование е, че през целия първи гимназиален стадий - 8,9 и 10 клас, ученикът ще получава ежемесечна стипендия в размер на 60 лева, което е особено само за тази форма на образование “, сподели още инж. Таньо Стойчев.
Той посочи, че в едната компетентност в паралелката - „ Топлотехника “, ще имат опция да се образоват сред 13 и 15 възпитаници. Тези възпитаници ще се образоват в направлението топлинна, хладилна, вентилационна и климатична техника. Другата компетентност „ Топлоенергетика “ е предопределена за придобиването на най-високата подготовка – оператор на енергиен блок. Паралелката ще бъде с най-малко 13 души във всяка компетентност, като може да доближи до 15 души. „ Очакваме, че ползата към тези две специалности ще бъде огромен и по тази причина не сме си разреши лукса да разширяваме приема, защото е обвързван въпреки всичко и с обезпечаване на работни места и подписването на контракти с компаниите консуматори, т.е. с „ Топлофикация София “, разяснява инж. Стойчев.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР